Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 07.11.2018

Kuchnia wg Alaina Ducasse'a. Przepisy słynnego kucharza wydane po polsku

O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. 
Posłuchaj
  • Alain Ducasse wraca do korzeni. Przepisy na klasyczne potrawy w książce „Naturalnie” (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

"Naturalnie" - pierwsze polskie wydanie książki francuskiego kucharza Alaina Ducasse'a "Naturalnie" - pierwsze polskie wydanie książki francuskiego kucharza Alaina Ducasse'a

- Ducasse pracuje w branży od wielu lat. Uznawany jest za jednego z najlepszych kucharzy na świecie. W pewnym momencie zwrócił się w stronę kuchni opartej na lokalnych i sezonowych produktach. I tak, jest szefem z kilkunastoma gwiazdkami Michelin, ale stwierdził, że na co dzień ludzie potrzebują prostych przepisów. Z tej potrzeby powstała książka "Naturalnie" - mówił David Gabouriad, kucharz, Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce.

- W książce znalazły się przepisy bardzo klasycznie i zupełnie nietuzinkowe - przekonywał Gabouriad.

Jakie receptury zdradził w książce mistrz francuskiej kuchni? Jakim kluczem posłużył się przy opracowywaniu receptur? Czy wszystkie są na tyle uniwersalne, że jesteśmy w stanie bez problemu odtworzyć je we własnych domach? Jak promuje ideę "zero waste"? O tym w nagraniu audycji. 

Zofia i Kasia Pilitowskie 1200.jpg
Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: David Gabouriad (kucharz, Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce)

Data emisji: 7.11.2018

Godzina emisji: 8.17

ac/kul