X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 13:00
- Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej".
Audio
  • Jajko - smaczne, wszechobecne, dobre prawie do wszystkiego (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zofia i Kasia Pilitowskie
Zofia i Kasia PilitowskieFoto: Kamil Jasieński/Czwórka

Okładka książki "Jajko. Znakomite przepisy na potrawy z jajek", Zofia i Katarzyna Pilitowskie Okładka książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej", Zofia i Katarzyna Pilitowskie

- Piszemy chyba o wszystkich wariacjach na temat jajek. Nie chciałyśmy zamykać tego produktu w żadnych ramach. Pokazujemy, że nadaje się nie tylko na śniadanie - opowiadały w studiu Czwórki. 

- Utylitarność jest bardzo ważna w kuchni. Innym produktem, który ma tak wiele zastosowań, jest chyba tylko ziemniak. Jajko pojawia się w kuchniach na każdej szerokości geograficznej - przekonywały.

Ile zastosowań może mieć jajko? Czy można je ukisić? Jak przygotować kanapkę zwaną "bramami raju"? Czy autorki znają sposób na przygotowanie doskonałego jajka w koszulce i ile przepisów na jajko na miękko podają w książce? Co myślą o wegańskich odpowiednikach jajek? Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

Odcinamy się od zasady "karty śniadaniowej". Hołdujemy idei, że śniadanie jest dobre o każdej porze Katarzyna Pilitowska



***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Goście: Zofia i Kasia Pilitowskie (autorki książki o jajkach)

Data emisji: 6.11.2018

Godzina emisji: 8.10

ac/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Niezręczna Cisza, ludzie z kryształu, stada Pożeraczy Snów.... Marco Kubiś o koszmarach codzienności

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 13:20
Książka Marco Kubisia "Koszmarne istoty, które spotykasz każdego dnia" ukaże się 11 października. Z youtuberem rozmawialiśmy o starych problemach nowoczesnego społeczeństwa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jajko jajku nierówne. Jak wybrać te najlepsze?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2018 13:37
Najdroższe są jaja strusie i gęsie, coraz większą popularnością cieszą się perlicze, kacze są niedopuszczone do użytku spożywczego, a najczęściej przez nas spożywane to kurze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zamień chemię na energię. O zdrowych przekąskach na wynos

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2018 14:00
- Naszym największym wrogiem jest cukier. To węglowodan prosty, rafinowany. Takich rzeczy w ogóle nie powinniśmy jeść, a jemy i to za dużo - ostrzega Julita Bator, autorka książki "Zamień chemię na energię".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pisanie o chodzeniu. Rozmowa z Szymonem Augustyniakiem

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2018 14:40
- Reżyser Werner Herzog nazwał chodzenie "podróżowaniem na stopach". Zgadzam się z tą teorią. Jedni jeżdżą na rolkach, inni samochodem, ja poznaję świat chodząc - opowiada Szymon Augustyniak, autor książki "Mimochodem o chodzeniu".
rozwiń zwiń