Z wizytą w katalońskim "barze trzygwiazdkowym"

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2017 15:00
- Raz w tygodniu restauracja zamyka się w porze lanczu. To czas, gdy ludzie pracujący na sali spotykają się, by porozmawiać o problemach, rozwiązać konflikty, często uczestniczy w tym psycholog - mówiła o słynnym katalońskim lokalu El Celler de Can Roca Patrycja Siwiec, zastępca redaktor naczelnej magazynu "Foodservice".
Audio
  • Patrycja Siwiec o restauracji El Celler de Can Roca (Droga przez mąkę/Dwójka)
W restauracji El Celler de Can Roca, która znajduje się w Gironie, królują takie potrawy, jak np. jadalne drzewko bonsai czy... lody o smaku dymu
W restauracji El Celler de Can Roca, która znajduje się w Gironie, królują takie potrawy, jak np. jadalne drzewko bonsai czy... lody o smaku dymuFoto: Kasia Wyser-Pratte/FLICR

Patrycja Siwiec opowiadała w Dwójce o swoich doświadczeniach z pracy w jednej z najlepszych restauracji świata, w której pełniła funkcję sommelierki. Gość audycji "Droga przez mąkę" podkreślał, że w El Celler de Can Roca jest wyjątkowo mała rotacja wśród pracowników. Sprzyjają temu nie tylko oczyszczające atmosferę spotkania zespołu, ale też pewne rytuały. - Każdy serwis zaczyna się od wspólnego posiłku w małym bistro braci Roca, w którym posiłek dla pracowników przygotowuje ich mama. Dochodzi do tego dość nieformalna obsługa gości. Bracia Roca zachęcają pracowników, by byli sobą, bo swoją restaurację postrzegają nie jako eksluzywny lokal ale trzygwiazdkowy bar - opowiadała Patrycja Siwiec.

Rozmówczyni Łukasza Modelskiego mówiła, że bracia Roca każdego gościa witają i żegnają. - Dzięki temu każdy czuje się tu mile oczekiwany.

W audycji mówiliśmy też o wycieczce dookoła świata, w jaką zabrali swój 60-osobowy zespół bracia Roca, ale także o ciemnych stronach pracy w ich restauracji. Wysłuchaliśmy również fragmentów rozmowy z szefem lokalu Joanem Roca.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Patrycja Siwiec (zastępca redaktor naczelnej magazynu "Foodservice", która pracowała jako somelier w El Celler de Can Roca)

Data emisji: 18.02.2017

Godzina emisji: 10.00

bch/jsz

Czytaj także

Warszawskie restauracje okiem szefa kuchni

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2017 13:50

Gościem audycji był Mateusz Walusiewicz, 21-letni kucharz mający na koncie współpracę z najbardziej ekskluzywnymi miejscami na kulinarnej mapie Warszawy.

rozwiń zwiń

Czytaj także

"Ameryka nie była dla Sienkiewicza kulinarnym rajem"

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2017 13:00
- Pisarz wszędzie, gdzie podróżował, patrzył raczej na to, co się dzieje dookoła stołu, a nie na stole. Jego opisy potraw są skromne, ale często przewija się w nich zapach albo bardzo plastyczny kolor – powiedział w Dwójce obieżyświat i restaurator Zbigniew Kmieć.
rozwiń zwiń