Paco Roncero i jego kuchnia jako kulinarny spektakl

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2019 11:14
- "Ogród" to jedyne danie, które powtarzam w menu od sześciu sezonów. To słynna i badzo pracochłonna przystawka, która unosi się w koszyku przyczepionym do balona i ląduje na stole. Drewniana skrzynka z przystawkami ułożonymi na kształt ogrodu pełnego grządek jest bardzo malownicza i niezwykle popularna wśród gości mojej restauracji - mówił w Dwójce światowej sławy hiszpański kucharz.
Audio
  • Spotkanie z Paco Roncero, jednym z najsłynniejszych na świecie szefów kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: shutterstock.com

Gościem audycji był zdobywca prestiżowej nagrody La Gastro de la Real Academia de Gastronomía. Paco Roncero niezwyle dużą wagę przywiązuje do tapas, czyli przekąsek, które mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek.

- Tapas dla Hiszpana to nie jest tylko jedzenie, to cały styl życia. Tapas towarzyszą nam przez całe życie, są istotną jego częścią. Kiedy byłem mały, tata zabierał nas co sobotę, co niedzielę na tapas właśnie. Kiedy jako nastolatek grywałem z kolegami w piłkę, po meczu szliśmy na tapas. Kiedy dorosłem, wychodziłem na tapas z przyjaciółmi. To tradycja, którą mamy w sercu - powiedział gość audycji. - Chciałem pokazać Hiszpanom, moim współczesnym, jak porządnie robić tapas. To przekąski, jakie jadaliśmy przez całe życie, ale bardzo staranie przygotowane. Robiąc je mogę wykorzystać przepisy mojej babci i mamy, ale też wiele dodać od siebie - dodał Paco Roncero.

Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której światowej sławy szef kuchni Sublimotion znanej z wysokich cen, ale i wyjątkowych doznań kulinarnych, opowiada o tajnikach swojej sztuki i własnej recepcie na sukces.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Paco Roncero (szef kuchni)

Data emisji: 29.06.2019

Godzina emisji: 10.00

mko/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 17:00
"Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada.
rozwiń zwiń