X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Urszula Gacek: ocet jest bardzo humorzasty

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2019 13:21
- Zawsze byłam zapalonym kucharzem, robiłam własne wina i konfitury. Postanowiłam więc zrobić własny ocet cydrowy na czystym soku wytłoczonym z własnych jabłek – opowiadała Urszula Gacek, która od lat produkuje własne octy żywe.
Audio
  • Urszula Gacek opowiada o produkcji octu żywego (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: shutterstock/Yulia von Eisenstein

Urszula Gacek pierwszy raz octu żywego spróbowała w Nowym Jorku, gdzie jest on podstawą kuchni amerykańskiej i można go znaleźć prawie w każdym domu. - Kiedy wróciłam do Polski, potrzebowałam takiego octu. Pomyślałam, że skoro w Polsce mamy sady, to taki produkt na pewno jest dostępny. Miałam jednak problem, by go znaleźć. Najłatwiejszą metodą było importowanie octu z ameryki. Uznałam, że to jest kompletnie bez sensu i zaczęłam produkować go sama – opowiadała producentka.

- Przy produkcji octu istotny jest dostęp do światła, temperatura, ale i stopień zakwaszenia bazy. Jeżeli baza jest za mocna, to ocet nigdy nam się nie zrobi. A jeśli baza będzie słaba - ocet nam się zepsuje. Trzeba więc znać podstawy winiarstwa, umieć zmierzyć zawartość cukru w owocach i to odpowiednio dobrać. To jest droga prób i błędów – podkreślała Urszula Gacek. - Octy są bardzo humorzaste, trudno powiedzieć, w jakim kierunku pójdą, ale to jest naturalne - dodała.

Z jakich owoców można produkować ocet? Jak krok po kroku przygotować taki ocet żywy? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Urszula Gacek (producentka octów żywych)

Data emisji: 13.07.2019

Godzina emisji: 10.00

am/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2019 14:00
- Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Deserownik - nie mylić z wypiekami

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2019 16:44
- Deserownik jest to rodzaj mebla pomocniczego, na którym dawniej ustawiano słodycze i wypieki. Te ostatnie wcale nie musiały być słodkie, były wśród nich także rzeczy wytrawne - mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik".
rozwiń zwiń