Deserownik - nie mylić z wypiekami

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2019 16:44
- Deserownik jest to rodzaj mebla pomocniczego, na którym dawniej ustawiano słodycze i wypieki. Te ostatnie wcale nie musiały być słodkie, były wśród nich także rzeczy wytrawne - mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik".
Audio
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek o swojej książce "Kuchniokracja. Deserownik" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki
Okładka książkiFoto: materiały prom./Pixabay

Jest to zbiór 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełniony 15 felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie różnych potraw oraz produktów.

Jaki był klucz doboru przepisów? Które z nich są inspirowane kuchnią azjatycką? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik")

Data emisji: 11.05.2019

Godzina emisji: 12.30

pg/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak smakują smażone kotki? Poznaj dania z dzikich roślin

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2019 14:00
- Zamiast walczyć z chwastami przy pomocy chemikaliów, lepiej je zjeść - radziła w Dwójce Małgorzata Kalemba-Dróżdż, doktor biochemii i autorka książek kulinarnych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2019 13:35
- Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery.
rozwiń zwiń