X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dobry zakwas pozytywnie wpłynie na mózg

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2019 14:34
- Zakwas to bardzo poważna sprawa. Najnowsze badania pokazują, że z zakwasem nie ma żartów - mówił w Dwójce fizyk i kucharz Grzegorz Łucki.
Audio
  • Grzegorz Łucki o tajemnicach zakwasu (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Monika_1

W audycji "Droga przez mąkę" w związku ze zbliżającymi się świętami rozmawialiśmy o tym, jak zrobić idealny zakwas na barszcz. Grzegorz Łucki podkreślił, że nie tylko o walory smakowe tutaj chodzi. - Zakwas to symbiotyczna kolonia, w której bytują dwa podstawowe rodzaje organizmów: drożdże oraz bakteria Lactobacillus odpowiedzialne za procesy fermentacji. Wpływ tych mikroorganizmów na mózg jest gigantyczny, a niektórzy twierdzą wręcz, że organizmy, które bytują w naszych jelitach, tak naprawdę sterują pracą naszego mózgu i tym, jak się czujemy.

W audycji rozmawialiśmy o tym, jak dbać o hodowlę mikroorganizmów w zakwasie, ale też o znaczeniu procesu fermentacji dla ludzkiej cywilizacji. Grzegorz Łucki wyjaśnił, dlaczego z perspektywy zakwasu jedzenie w restauracji nie jest najlepszym pomysłem.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził:  Łukasz Modelski

Gość: Grzegorz Łucki (fizyk i kucharz) 

Data emisji: 7.12.2019

Godzina emisji: 10.00

bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Podróż po europejskich winnicach

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 21:39
Gościem "Drogi przez mąkę" był Tomasz Prange-Barczyński - autor reporterskiego przewodnika po winiarskich regionach "Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wyróżnione "Miejsce przy królewskim stole"

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2019 20:59
W audycji opowiadaliśmy o inicjatywie Muzeum Pałacu Jana III Sobieckiego w Wilanowie. Projekt "Miejsce przy królewskim stole" znalazł się wśród laureatów Nagród Dziedzictwa Europejskiego 2019.
rozwiń zwiń