Jaka będzie restauracja przyszłości? Powstał raport

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2021 14:47
Gościem "Drogi przez mąkę" była Ewa Rzeszowska, redaktorka raportu "Kierunek: restauracja przyszłości".
Jednym z celów raportu Kierunek: restauracja przyszłości jest wzmocnienie obecności zrównoważonych praktyk w branży
Jednym z celów raportu "Kierunek: restauracja przyszłości" jest wzmocnienie obecności zrównoważonych praktyk w branżyFoto: Edvard Nalbantjan/Shutterstock

Posłuchaj
23:57 Droga przez mąkę Dwójka 5 grudzień 2021 11_00_55.mp3 Ewa Rzeszowska o raporcie "Kierunek: restauracja przyszłości"

 

Jak czytamy w branżowym serwisie E-restauracja.com, wieloetapowy i rozłożony w czasie projekt badawczy miał na celu wskazanie głównych kierunków zmian zachodzących w polskim sektorze hotelarsko-gastronomicznym w rzeczywistości naznaczonej przez pandemię oraz zgromadzenie rekomendacji, pomysłów i zaleceń związanych ze wzmocnieniem obecności zrównoważonych praktyk w branży. Materiał badawczy opiera się na analizie międzynarodowych i lokalnych trendów, zjawisk obecnych w gastronomii oraz na osobistych doświadczeniach i obserwacjach praktyków sektora. Projekt ma również na celu przygotowanie warunków do wymiany doświadczeń na arenie międzynarodowej. Uczestnicy przyjęli rolę współautorów katalogu rozwiązań opublikowanych w raporcie końcowym pod hasłem "od branży – dla branży".

W podsumowaniu fazy badawczej raport "Kierunek: restauracja przyszłości" zestawia 13 kluczowych obserwacji dotyczących wyzwań i szans w funkcjonowaniu restauracji i ich otoczenia w zakresie tematów "ludzie", "jedzenie" i "logistyka". Tym trzem obszarom poświęcono także część warsztatowo-koncepcyjną, która zaowocowała wspólnym opracowaniem 25 zaleceń, wskazówek i inspiracji dotyczących wprowadzania dobrych praktyk związanych z zasadami zrównoważonego rozwoju. Te zalecenia obejmują m.in.: sposoby integracji i utrzymania pracowników, edukację zespołu, narzędzia wspierania zrównoważonych rozwiązań w restauracji, budowę menu i współpracę z dostawcami, zarządzanie odpadami, politykę dotyczącą opakowań, gospodarkę magazynową i komunikację z klientami.

Jaka więc będzie restauracja przyszłości?

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Ewa Rzeszowska (redaktorka raportu "Kierunek: restauracja przyszłości")

Data emisji: 28.11.2021

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

"Gościnność od kuchni". Na zapleczu restauracji

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2020 15:35
- Okazuje się, że to, o czym piszemy, o gościnności, bardzo dobrej obsłudze, która przekłada się na sukces biznesowy, to jest coś, co jest potrzebne nie tylko w gastronomii, ale w każdej branży - mówiła w "Drodze przez mąkę" Patrycja Siwiec, współautorka książki "Gościnność od kuchni". 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak restauratorzy radzą sobie w pandemii?

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2021 11:01
Czas pandemii koronawirusa to dla restauratorów okres pełen wyzwań - wielu z nich, aby przetrwać, musiało przeformatować swoją dotychczasową działalność. W "Drodze przez mąkę" mówiliśmy  m.in. o zmianach, które zaszły w tej branży.
rozwiń zwiń