Pięty słonia à la Aleksander Dumas

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2013 10:00
Mniej znanym dziełem autora "Trzech muszkieterów" jest "Wielki słownik kulinarny", w którym zawarł przepisy na niedźwiedzie łapy i steki z kangura. O książce Dumasa w audycji "Droga przez mąkę" opowiadała Marta Robak, współzałożycielka serwisu "Vive la cuisine!"
Audio
  • Marta Robak opowiada o "Wielkim Słowniku Kulinarnym" Aleksandra Dumas(Droga przez mąkę/Dwójka)
Aleksander Dumas, ojciec, fotografia Nadara, 1855
Aleksander Dumas, ojciec, fotografia Nadara, 1855Foto: Wikimedia/domena publiczna

Dumas wiele podróżował, a swój kulinarny opus z trzema tysiącami przepisów napisał po powrocie z Rosji. Przyjaciele wydali wtedy na jego cześć znakomity bankiet, podczas którego serwowano homara  à la Portos, wazę Aramisa, polędwicę  à la Monte Christo i słynną sałatę  à la Dumas. Było to na rok przed śmiercią pisarza. Słownik został wydany już po jego śmierci.
- Orzeł jest niesmaczny, mięso ma twarde, włókniste, o złym smaku i było zakazane u Hebrajczyków . Pozwólmy więc unosić się orłu i nie jedzmy go! - nawoływał Dumas.

Zdaniem Łukasza Modelskiego dzieło jest pełne konfabulacji, zmyśleń i dziwactw, a sporo przepsów  jest wyssanych z palca. Słownik ma jednak też wagę merytoryczną - wskazywała Marta Robak. Udowodnił to również prowadzący "Drogę przez mąkę" cytując prosty i szybki przepis na szparagi.

Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska

Czytaj także

Carlo Pertini vs Carl Honoré vs slow foodowy kisiel

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2013 16:10
- Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności - twierdzi Carlo Petrini, jeden z liderów ruchu "slow food". W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o najciekawszych książkach poświęconych temu zagadnieniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sekrety kuchni prezydenckiej

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2013 18:00
Jak smakuje władza – niektórym wiadomo. A czy wiemy, co smakuje władzy? W specjalnym wydaniu cyklu "Droga przez mąkę” o potrawach przygotowywanych w Pałacu Prezydenckim opowiada Małgorzata Minta – dziennikarka i blogerka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Łzy nad kanapką z baleronem, czyli jak jada się w kryminałach

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 23:41
Zygmunt Miłoszewski, autor obsypanej nagrodami i zekranizowanej powieści kryminalnej "Uwikłanie", napisał też kilka innych kryminałów, jak choćby "Ziarno prawdy". W książkach tych wiele miejsca poświęca… jedzeniu. O tym, co jadają bohaterowie jego kryminałów opowiada Anna Król.
rozwiń zwiń