X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Łemkowski pasterz o wypasie owiec i wyrobie sera

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2018 15:37
- Jak był dobry rok, to owce wypędzało się na łąki na dwa tygodnie przed szóstym maja, czyli dniem świętego Jury. Wtedy było więcej mleka - opowiadał w audycji "Źródła" Michał Jacenyk.
Audio
  • Łemkowski pasterz śpiewa stare pieśni i zdradza przepis na ser (Źródła/Dwójka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Shutterstock/Kizi

Michał Jacenyk urodził się w Beskidzie Niskim na Łemkowszczyznie, a potem, tak jak wielu Łemków, trafił na Dolny Śląsk. W audycji "Źródła" pasterz opowiadał o tradycyjnym łemkowskim wypasie owiec. Michał Jacenyk zaśpiewał kilka pieśni, którymi pasterze umilali sobie pracę przy zwierzętach. Bardzo ciekawym wątkiem rozmowy był tradycyjny wyrób serów. W procesie tym wykorzystywano żołądek małego cielaka. Michał Jacenyk wyjaśnił, w jaki sposób poprzez temperaturę i sól, kształtowało się smak pasterskiego sera.

***

Tytuł audycji: Źródła

Prowadzi: Piotr Kędziorek

Gość: Michał Jacenyk (pasterz)

Data emisji: 16.03.2017

Godzina emisji: 15.00

bch/pg


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tradycje świąt Bożego Narodzenia u Łemków

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2017 15:41
W audycji "Źródła" odwiedziliśmy wieś Bielanka w Beskidzie Niskim, gdzie rozmawialiśmy ze Stefanem Hładykiem, Stefanią Rusyniak i Anną Andzymą.
rozwiń zwiń