Łemkowski pasterz o wypasie owiec i wyrobie sera

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2018 15:37
- Jak był dobry rok, to owce wypędzało się na łąki na dwa tygodnie przed szóstym maja, czyli dniem świętego Jury. Wtedy było więcej mleka - opowiadał w audycji "Źródła" Michał Jacenyk.
Audio
  • Łemkowski pasterz śpiewa stare pieśni i zdradza przepis na ser (Źródła/Dwójka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Shutterstock/Kizi

Michał Jacenyk urodził się w Beskidzie Niskim na Łemkowszczyznie, a potem, tak jak wielu Łemków, trafił na Dolny Śląsk. W audycji "Źródła" pasterz opowiadał o tradycyjnym łemkowskim wypasie owiec. Michał Jacenyk zaśpiewał kilka pieśni, którymi pasterze umilali sobie pracę przy zwierzętach. Bardzo ciekawym wątkiem rozmowy był tradycyjny wyrób serów. W procesie tym wykorzystywano żołądek małego cielaka. Michał Jacenyk wyjaśnił, w jaki sposób poprzez temperaturę i sól, kształtowało się smak pasterskiego sera.

***

Tytuł audycji: Źródła

Prowadzi: Piotr Kędziorek

Gość: Michał Jacenyk (pasterz)

Data emisji: 16.03.2017

Godzina emisji: 15.00

bch/pg


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tradycje świąt Bożego Narodzenia u Łemków

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2017 15:41
W audycji "Źródła" odwiedziliśmy wieś Bielanka w Beskidzie Niskim, gdzie rozmawialiśmy ze Stefanem Hładykiem, Stefanią Rusyniak i Anną Andzymą.
rozwiń zwiń