Tomek Cegielski opowie o japońskiej gastronomii i kulturze kulinarnej

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2025 17:58
Najnowsza książka Tomka opowiada o smakach japońskich dań. Opowie nam o nich, a także o powstawaniu swojej książki w audycji "Popołudniówa". 
W audycji mówić będziemy o kulturze kulinarnej Japonii
W audycji mówić będziemy o kulturze kulinarnej JaponiiFoto: iamshutter/Shutterstock

Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron? Czy wołowina Kōbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii? Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu? Czym się różni tempura od furai? Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach? Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?

Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w książce Tomka Cegielskiego "Umami. Jak smakuje Japonia, poznaj smaki japońskich miast, lokalne targi i knajpki, mistrzów kuchni i specjalne przepisy. Wszystko o japońskiej gastronomii". 

***

Na audycje "Popołudniówa" w czwartek (19.06) o godzinie 14.00 zaprasza Kamil Jasieński.

gV

Czytaj także

Na czym polega fenomen japońskiej kultury?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 22:05
Wojciech Grabowski - człowiek, który japońską kulturę zna od podszewki. Jest autorem książki "Zrozumieć ramen", opowiadającej o najpopularniejszym daniu Kraju Kwitnącej Wiśni, a w planach ma stworzenie kolejnej pozycji o tym państwie. Na antenie Czwórki zdradził wiele nieznanych faktów o Japonii i jej intrygującej kulturze.
rozwiń zwiń