Marcin Wojtasik przez Japonię szlakiem ramenu Gościem audycji był Marcin Wojtasik - antropolog, socjolog i restaurator, który opowiadał o swojej kulinarnej podróży przez Japonię, którą przemierzał wiedziony zapachem ramenu. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Japonia kulinaria kuchnia japońska Azja książki podróże podróże zagraniczne
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska gotowanie Kamil Jasieński kuchnia jedzenie Japonia
Okonomiyaki - japoński przysmak w twoim domu - Kuchnia japońska ma wiele fajnych smaków, które warto przybliżyć - mówi w Czwórce Daniel Brzeziński, autor kanału kulinarnego. - Okonomiyaki to proste do wykonania danie, które można przygotować na śniadanie, obiad i kolację. Zawsze będzie pyszne. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Japonia jedzenie przepisy kulinarne kuchnia japońska Mateusz Kulik
Co to jest Hanami? O świątecznych zwyczajach w Japonii Japonia nie bez powodu jest nazywana Krajem Kwitnącej Wiśni. W samym Tokio istnieje park, w którym rośnie dwa tysiące drzew wiśni, a jednym z najważniejszych świąt jest tam Hanami, czyli tradycyjny japoński zwyczaj podziwiania urody kwiatów. Na czym dokładnie polegają obchody święta Hanami? Czy jest to dzień wolny od pracy? Co się wówczas jada i jak ubiera? Zobacz więcej na temat: Trójka Kasia Stoparczyk dzieci dzieciństwo książki dla dzieci Japonia drzewo wiśnie Tokio święta kwiaty zwyczaje przyroda kuchnia japońska
Takoyaki - smakowa podróż do Japonii Takoyaki przygotowuje się z ciasta i ośmiornicy z różnymi dodatkami, jak np. czerwony imbir marynowany. Sprawdzamy, jak zrobić to danie w domu. Zobacz więcej na temat: jedzenie Czwórka Japonia kuchnia japońska
Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii Wedle przeprowadzonego wśród turystów rankingu najatrakcyjniejszych dań Japonii makaron udon zajął piąte miejsce po sushi, ramen, sashimi oraz tempurze. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia japońska Mateusz Kulik
Japonia i Zachód. Owocna wymiana? Samuraje, sushi, origami, ikebana, manga, haiku – to bodaj najbardziej znane elementy kultury japońskiej, które znalazły trwałe miejsce także w kulturze zachodniej. Ale czy przepływ jest tylko w jedną stronę? Jak tak różne dwa kręgi cywilizacyjne oddziałują na siebie? Co sobie wzajemnie dały? Zobacz więcej na temat: KULTURA Japonia Europa zachód kenzo Tokio moda kuchnia japońska sushi haiku origami POLSKA Monika Małkowska Trójka
Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu? Kotlet schabowy i tonkatsu - wyglądają niemalże identycznie, jednak różnice między nimi są dość istotne. Występują one zarówno w doborze składników, sposobie przyrządzania, jak i metodzie podawania. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia japońska STYL ŻYCIA hobby Mateusz Kulik
Tonkatsu - kotlet schabowy po japońsku Sushi, miso i ramen to pierwsze skojarzenia z kuchnią japońską. Tymczasem mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni zajadają się także własną wersją schabowego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia japońska
Japońskie przysmaki Czy Japończycy jedzą tylko ryż i ryby? Czym jest ramen i jakie słodycze zjadają mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni ? Filip i Leopold postanowili to sprawdzić, dlatego zaprosili do Podwieczorka eksperta od japońskich smaków. Zobacz więcej na temat: dzieci Japonia kuchnia japońska
Japoński savoir-vivre. Jak poprawnie jeść sushi? To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria gotowanie Mateusz Kulik kuchnia japońska sushi
Z Żądą smakuje (naj)lepiej! Rozpoczynamy nowy wakacyjny cykl kulinarno-podróżniczy. Gościem pierwszej audycji jest Piotr Banach, a jej tematem – sekrety kuchni francuskiej i japońskiej. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda Piotr Banach STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia francuska kuchnia japońska podróże
Podróż śladami Ramenu. Jaki jest rodowód rosołu z Azji? W tym roku Polska i Japonia obchodzą 100 rocznicę nawiązania stosunków dyplomatycznych. Z tej okazji krytyk filmowy, tłumacz i miłośnik dobrego jedzenia Michał Oleszczyk zabrał nas w podróż po filmowych smakach japońskiego Ramenu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Azja kino kuchnia japońska
Moda na ramen zaczęła się w kinie Japoński rosół z makaronem i dodatkami zadebiutował na dużym ekranie w 1985 roku. Od tego czasu świat oszalał na punkcie ramenu. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kulinaria Beata Kwiatkowska kuchnia japońska STYL ŻYCIA
Sushi. Sztuka i rytuały w japońskiej kuchni Sushi to potrawa, która podbiła serca smakoszy i wielbicieli zdrowego trybu życia na całym świecie. - To tradycyjna potrawa z Japonii, której jednak nie jada się tam często. Mniej więcej tak, jak Polacy spożywają bigos - opowiadał Marcin Bruczkowski, pisarz, który 10 lat spędził w Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: Czwórka sushi kuchnia japońska kuchnia Beata Kwiatkowska kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA
Przepis na długowieczność. Jak to robią w Japonii? Japończycy jedzą tak, aby nasycić się jedynie w 80 procentach, a ich śniadanie to kawał porządnego posiłku. - Jesteśmy tym, co jemy, dlatego Japończycy już od małego uczeni są ważnych zasad zdrowia - tłumaczy w Czwórce Alicja Than, japonistka i restauratorka. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia kuchnia japońska zdrowie i dieta Aleksandra Jasińska Karina Terzoni STYL ŻYCIA książki gotowanie dzieci
Glutaminian sodu jest bezpieczny? Substancja używana w przemyśle spożywczym w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów uznawana jest przez wiele osób za konserwant szkodliwy dla zdrowia. W Unii Europejskiej nie został sklasyfikowany jako niezdrowy, amerykańska organizacja Food and Drug Administration również twierdzi, że jest bezpieczny. Jaka jest prawda o glutaminianie sodu? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jedzenie przyprawy kuchnia japońska chemia
Dobroczynna kuchnia japońska - Warto polubić pewne elementy kuchni japońskiej i włączyć je do naszego menu. Na przykład ryż - mówi Alicja Than, znawczyni kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka