Jak jemy, myślimy i klikamy w Europie w audycji "Eurovibe"

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2025 17:15
W Światowy Dzień Żywności przyjrzymy się temu, co trafia na europejskie stoły i jak kontynent radzi sobie z wyzwaniami zrównoważonego odżywiania. Po 12.30 naszym gościem będzie Radosław Bogusz z SGGW, który opowie o przyszłości jedzenia - od ekologicznych upraw po białko owadów. W drugiej godzinie audycji z Natalią Ceterą porozmawiamy o cyfrowej kulturze Europy, o tym, jak algorytmy kształtują nasze gusta, tożsamości i sposób odbioru świata.
Illustrative photo.
Illustrative photo.Foto: Shutterstock/artjazz

Audycje zaczniemy od autorskiego przeglądu najważniejszych wydarzeń w Unii Europejskiej, przygotowanego przez prowadzącego - Piotra Firana. Po godzinie 12.30 gościem Czwórki będzie Radosław Bogusz - inżynier żywności i doktorant na SGGW, specjalizujący się w technologiach przetwarzania żywności, m.in. w suszeniu i wykorzystaniu białka owadów. Z okazji Światowego Dnia Żywności, ustanowionego przez FAO w 1979 roku, porozmawiamy z nim o tym co i jak je Europa. Które kraje Unii Europejskiej stawiają na zrównoważoną produkcję żywności, ograniczanie marnowania i wspieranie lokalnych rolników? Jak wygląda przyszłość jedzenia - od ekologicznych upraw po białko alternatywne? W audycji rozmawiamy o tym, czy Europa jest gotowa na nowy, bardziej odpowiedzialny sposób odżywiania.

Tematem drugiej godziny audycji będzie cyfrowa kultura Europy: globalne algorytmy versus lokalne tożsamości. Żyjemy w świecie, w którym o tym, co oglądamy, czytamy i słuchamy, coraz częściej decydują algorytmy. To one podpowiadają nam filmy, muzykę, książki, a nawet wiadomości. Dzięki nim odkrywamy nowe rzeczy - ale czy na pewno różnorodne? W audycji porozmawiamy z Natalią Ceterą - kierowniczką Pracowni Otwierania Kultury, project managerką w obszarze transformacji cyfrowej instytucji kultury, trenerką w obszarze nowych technologii i historyczką sztuki - o tym, jak globalne platformy  takie jak YouTube, Netflix, Spotify czy TikTok wpływają na kulturę w Europie. Czy pomagają nam poznawać inne kraje i języki, czy raczej sprawiają, że wszyscy oglądamy to samo, słuchamy tych samych hitów i śmiejemy się z tych samych memów? Zastanowimy się, co dzieje się z lokalnymi tożsamościami i kulturą narodową, kiedy świat online promuje globalny styl życia i rozrywki. Czy twórcy z mniejszych krajów mają szansę przebić się w cyfrowym tłumie? I jak młodzi Europejczycy budują dziś swoją tożsamość – między językiem angielskim a kulturą własnego podwórka? Porozmawiamy też o tym, czy algorytmy faktycznie "wiedzą", co lubimy, czy może zamykają nas w bańkach - podsuwając tylko to, co już znamy.

***

Na audycje "Eurovibe" w czwartek (16.10) o godzinie 12.00 zaprasza Piotr Firan.

gV

Czytaj także

Nie wyrzucaj, wystylizuj! Daj żywności drugie życie

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2025 15:00
Prawie 3 miliony ton jedzenia rocznie trafia w Polsce do kosza. Często z powodu samego nieatrakcyjnego wyglądu żywności. O tym, jak sprawić, żeby "krzywy" ogórek czy banan z plamką prezentowały się lepiej, niż te pokazywane w reklamach, opowie w najnowszym odcinku "Szanuj Zieleń" - Jagoda Żmudzińska.
rozwiń zwiń