Musaka na Cykladach

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2013 18:10
- Moje dzieci pytają się gdzie jedziemy na wakacje? Mówię, że do Grecji. "Znowu do Grecji?" narzekają. Jak będziecie znać wszystkie greckie wyspy to wtedy pojedziemy gdzieś indziej – obiecuje Teo Vafidis.
Audio
  • Przepis na grecką musakę (4do4/ Czwórka)
  • Teo Vafidis opowiada dlaczego warto wybrać się na Cyklady (4do4/ Czwórka) .
Sanorini - Thira, widok na morze z klifu.
Sanorini - Thira, widok na morze z klifu.Foto: Marek Silarski/ Wikimedia Commons

Polacy znają tylko duże, turystyczne wyspy Grecji. Tymczasem te małe, mniej popularne, oferują znacznie więcej prawdziwych, greckich atrakcji i samków.
- Turystyka dla mnie zaczyna się brzuchem – mówi Teo Vafidis, Grek mieszkający od wielu lat w Polsce. I dodaje, że tylko w małych, rodzinnych restauracjach można dobrze zjeść. Kucharze z dużych kurortów mówią: my nie gotujemy, ale karmimy ludzi.
Dlatego warto wybrać się na Cyklady.
Lądujemy w Atenach, a później dopływamy do wysp. Tam, jak zapewnia gość audycji "4 do 4” można zobaczyć i posmakować prawdziwej Grecji.

Odwiedź z nami najciekawsze miejsca na ściecie <<<

A dla tych, którzy nie mogą być teraz w Grecji, mamy przepis na musakę:

Składniki:
Mielone mięso wieprzowo-wołowe - 0,7 kg
Pomidory Pelati lub zwykłe – do 1 kg
Bakłażany  - 0,7 kg
Ziemniaki – 0,6 kg
Cebula – 0,1 kg
Czosnek – 5 ząbków
1 lampka białego wina
sól, pieprz, cynamon, oregano, liść laurowy

Sos beszamelowy:
Mleko 3,2 proc. - 1 litr
Masło – 200 g
Mąka – 200 g
Jajka – 3 sztuki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Bakłażany kroimy na cienkie plastry, solimy i odstawiamy na 20 minut, by zmiękły. Można je też podsmażyć na oliwie albo zgrillować.

Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso. W trakcie smażenia można dolać 1 lampkę białego wina, po czym odparować.  Następnie dodajemy pomidory, dusimy i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, liściem laurowym i cynamonem. Farsz mięsno - pomidorowy powinien mieć zwartą konsystencję. Można go zagęścić jajkiem.

Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztopione w rondelku masło mieszamy z mąką. Wlewamy mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy nieco przestygnie dodajemy jajka.

Smarujemy tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Wykładamy na spodzie pokrojone w plastry ziemniaki, następnie upieczone lub zmiękczone solą bakłażany i mięso. Wszystko zalewamy beszamelem. Z wierzchu możemy posypać startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny.

jl

Musaka

Składniki:

Mielone mięso wieprzowo-wołowe - 0,7 kg

Pomidory Pelati lub zwykłe – do 1 kg

Bakłażany - 0,7 kg

Ziemniaki – 0,6 kg

Cebula – 0,1 kg

Czosnek – 5 ząbków

1 lampka białego wina

sól, pieprz, cynamon, oregano, liść laurowy

Sos beszamelowy:

Mleko 3,2 proc. - 1 litr

Masło – 200 g

Mąka – 200 g

Jajka – 3 sztuki

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Bakłażany kroimy na cienkie plastry, solimy i odstawiamy na 20 minut, by zmiękły. Można je też podsmażyć na oliwie albo zgrillować.

Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso. W trakcie smażenia można dolać 1 lampkę białego wina, po czym odparować. Następnie dodajemy pomidory, dusimy i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, liściem laurowym i cynamonem. Farsz mięsno - pomidorowy powinien mieć zwartą konsystencję. Można go zagęścić jajkiem.

Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztopione w rondelku masło mieszamy z mąką. Wlewamy mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy nieco przestygnie dodajemy jajka.

Smarujemy tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Wykładamy na spodzie pokrojone w plastry ziemniaki, następnie upieczone lub zmiękczone solą bakłażany i mięso. Wszystko zalewamy beszamelem. Z wierzchu możemy posypać startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny.

Czytaj także

Albania - kraj gór, mórz i... niezwykłych przysmaków

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 18:08
Albania to kraj, który turyści dopiero odkrywają. Podobnie z tamtejszą kuchnią. Niewielu zna bowiem smak byrka, niezwykle popularnego ciasta, nadziewanego mięsem, szpinakiem, bądź serem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wakacje nad polskim morzem

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2013 16:56
Nawet jeżeli wcześniej nie planowaliście urlopu, a pieniądze, jakimi dysponujecie, nie pozwalają na długi wyjazd, warto zmienić swoje plany i... poprosić jednak o urlop.
rozwiń zwiń