Wege-śniadanie? Jest szybkie i tanie!

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2015 15:00
Blogerka kulinarna Marta Dymek w "Jadłonomii" dzieli się przepisami na pyszne potrawy nie tylko dla wegan, a nam zdradza patent na wegańskie śniadanie.
Audio
  • Pasty z roślin, makarony z warzyw - blogerka kulinarna Marta Dymek opowiada o tym, jak urozmaicić swoje menu (Dzień Kobiet/Czwórka)
Pasztety i pasty z roślin to zdrowa alternatywa dla szynki i sera. Korzystając z sezonowych warzyw możemy każdego ranka cieszyć się pysznym śniadaniem
Pasztety i pasty z roślin to zdrowa alternatywa dla szynki i sera. Korzystając z sezonowych warzyw możemy każdego ranka cieszyć się pysznym śniadaniem Foto: Pixabay

- Pokutuje przekonanie, że jak ktoś nie je mięsa i przetworów mlecznych, to musi pożegnać się z kanapkami - mówi Marta Dymek. - A przecież wędliny czy sery można zastąpić pastą z bobu, hummusem, ajwarem albo kawiorem z bakłażana.

Autorka najpopularniejszego w Polsce bloga o kuchni wegańskiej podkreśla, że rośliny są wdzięcznym materiałem do robienia "smarowideł" i dodaje, że wcale nie jest to czasochłonne. - Nastawiasz piekarnik, bierzesz kąpiel, wkładasz papryki, czytasz książkę, upieczone warzywa, obierasz, miksujesz i masz pudełko pasty, która w lodówce może stać przez tydzień - mówi gość Czwórki.

Marta Dymek ocenia także gust kulinarny Polaków i zdradza, co powinno znaleźć się w lodówce roślinożercy i jakie danie można zrobić z liści rzodkiewki.    

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Aleksandra Jasińska, Karina Terzoni

Gość: Marta Dymek (blogerka kulinarna)

Data emisji: 10.07.2015

Godzina emisji: 8.00

kul/mg

Czytaj także

Trampki - żeńska odmiana trampa

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2015 15:20
Anita Demianowicz w pierwszą samotną podróż wybrała się po to, by poznać siebie i swoje możliwości. Dziś namawia do tego inne dziewczyny.
rozwiń zwiń