Tajemnice tęczówek. Czego nie wiesz o swoich oczach?

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2016 15:03
- Tęczówka odpowiada za dopuszczanie światła do wnętrza oka. To przesłona, podobna do tej w aparacie fotograficznym - mówił w rozmowie z Czwórką Piotr Fryczkowski, lekarz okulista.
Audio
Oko to dla mózgu główne źródło informacji.
Oko to dla mózgu główne źródło informacji.Foto: Pixabay.com/Public domain

Tłumaczył m.in. co stałoby się z naszym okiem, gdyby… nie było nocy. - Siatkówka byłaby tak nadwyrężona, że nie potrafilibyśmy już po pewnym czasie odbierać dzięki niej żadnych bodźców - tłumaczył ekspert i opowiadał, jak dokładnie skonstruowane jest nasze oko. Zdradził także, co odpowiada za kolor naszych oczu.

W programie tłumaczyliśmy również, czego możemy dowiedzieć się o swoim organizmie, skanując nasze oczy biometrycznie.

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzenie: Patryk Kuniszewicz

Materiały: Kaja Zemła

Data emisji: 23.05.2016

Godzina emisji: 11.00

kd/kul

Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Opakowania biodegradowalne - czyli jakie?

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2016 19:46
To nie są zwykłe, foliowe reklamówki, albo plastikowe butelki. Wykorzystane w nich związki chemiczne po wykorzystaniu ulegają rozpadowi, a następnie recyclingowi organicznemu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tydzień Mózgu. Jedzenie jako nagroda

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2016 15:40
Z okazji Światowego Tygodnia Mózgu, zapraszamy na bliskie spotkanie z jedną z najważniejszych części naszego organizmu. Co łączy ją z żołądkiem?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pokaż mi jak piszesz, a powiem co ci dolega

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2016 09:00
Ponad pięć tysięcy różnych cech charakteru grafolog jest w stanie odczytać z charakteru naszego pisma. Jak się okazuje z tych usług korzystają nie tylko kryminolodzy, ale też lekarze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rekiny. "Nie boimy się ich, tylko o nie"

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2016 13:45
Podopieczni Akwarium Gdyńskiego uwielbiają delektować się mięsem z kalmara albo makreli. - Przed porą karmienia zawsze pukam do drzwi trzy razy, bo żarłacz czarnopłetwy nie lubi być zaskakiwany - tłumaczy Maciej Podgórski.
rozwiń zwiń