Kuchnia Azerbejdżanu - nieodkryty skarb

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2015 18:15
Kuchnia turecka, bałkańska, hinduska lub japońska - pewnie wiele osób mogłoby co nieco o nich powiedzieć. A kuchnia azerska?
Audio
  • Największe przysmaki kuchni azerskiej (Się mówi/Czwórka)
W kuchni azerskiej, podobnie jak w Turcji, podstawowym deserem jest baklawa
W kuchni azerskiej, podobnie jak w Turcji, podstawowym deserem jest baklawaFoto: Glow Images/East News

Azerbejdżan, kraj graniczący z popularną Gruzją, rzadko bywa celem wycieczek. To błąd, bo to kraj, który zachwyca niezwykłą przyrodą i przepysznym jedzeniem.

- Kuchnia azerska podobna jest do tureckiej. Używamy wielu ziół, takich jak kolendra, bazylia, koper i szczypiorek. Każdy, kto pojedzie do Azerbejdżanu powinien spróbować chałwy, czyli baklawy po azerbejdżańsku. Robi się ją z siedmiu warstw ręcznie wałkowanego ciasta przełożonego masą z orzechów laskowych, włoskich, miodu i szafranu - mówi Azer prowadzący w Polsce restaurację ze swoją rodzimą kuchnią.

Rozmówca Anny Depczyńskiej zdradza także, co Azerowie jedzą na obiad i opisuje specyficzny klimat tego kraju, w którym rosną zarówno herbata i cytrusy, jak i jabłka czy gruszki.

***

Przygotowała: Anna Depczyńska

Data emisji: 5.11.2015

Godzina emisji: 15.30

Materiał wyemitowano w audycji Się mówi.

mg/bch