Przyszłość kuchni - jadalne owady hodowane w domu?

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2015 20:00
Do 2050 roku Ziemię ma zamieszkiwać 10 mld ludzi. Jeśli te prognozy się spełnią, pojawi się poważny problem z wyprodukowaniem żywności. Rozwiązaniem ma być... jedzenie owadów!
Audio
  • Katharina Unger o swoim wynalazku - domowej farmie owadów (Się mówi/Czwórka)
Białko owadzie zaczyna robić karierę
Białko owadzie zaczyna robić karieręFoto: Depositphotos

Hodowla insektów jest o wiele bardziej efektywna niż hodowla innych zwierząt. Jak mówi znawca trendów Michał Bachowski, z 10 kilogramów paszy można wyprodukować 1 kg wołowiny lub 9 kg owadów. Co więcej, Katharina Unger zaprojektowała urządzenie, dzięki któremu każdy z nas może samodzielnie hodować insekty.

- Dorastałam na farmie w Austrii, gdzie własna produkcja żywności jest czymś naturalnym. Kiedy przeprowadziłam się do miasta, zadałam sobie pytanie: a co, jeśli znalazłabym sposób na produkcję dobrego i pełnowartościowego jedzenia we własnym domu? - wspomina Unger.

Z audycji dowiecie się, jak miałoby wyglądać urządzenie do hodowania owadów i co planuje zrobić Katharina Unger, jeśli jej wynalazek odniesie sukces.

***

Przygotował: Michał Piwowarek

Data emisji: 23.11.2015

Godzina emisji: 15.30

Materiał wyemitowano w audycji Się mówi.

mg/fbi

Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy naszą planetę ocalą plastikożerne owady?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 18:15
Do niedawna naukowcy sądzili, że plastiku nie da się zneutralizować w warunkach naturalnych. Aż zbadano możliwości mącznika młynarka!
rozwiń zwiń