X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wegetarianizm, czy tradycyjna dieta? "Kapusta też cierpi"

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2014 11:00
Wegetarianie apelują do sumień konsumentów mięsa, mówiąc, że zwierzęta cierpią przez ich łakomstwo. Mięsożercy z kolei twierdzą, że dla człowieka nienaturalne jest jedzenie wyłącznie zieleniny. Nie mówiąc o tym, że według badań rośliny też czują ból. Co zatem jeść, by nie krzywdzić innych istot - powietrze?
Audio
  • Stanisław Karpiński, biotechnolog i Cezary Wyszyński z fundacji Viva! o żywieniowych dylematach (Czwórka/Audycja nr 1)
- Po dwóch miesiącach niejedzenia glutenu przestałam się czuć ociężała, zmęczona i nie miałam problemu ze wstawaniem rano - opowiada Żaneta Gelc, redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni.
- Po dwóch miesiącach niejedzenia glutenu przestałam się czuć ociężała, zmęczona i nie miałam problemu ze wstawaniem rano - opowiada Żaneta Gelc, redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni.Foto: Glow Images/East News

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że kapusta słyszy jak jej sąsiad pożerany jest przez owady. - To oznacza, że rośliny mają bardzo skomplikowany mechanizm odczuwani stresów i bodźców z środowiska - mówił w Czwórce Stanisław Karpiński, biotechnolog. Zatem co wrażliwsze jednostki, chcące oszczędzić cierpienia roślinom i zwierzętom znajdują się w impasie.

Nie popadajmy jednak w skrajności. Zdaniem wegetarian dużo bardziej humanitarne i zdrowsze jest odżywianie się roślinami. - Największe badania żywieniowe pokazują, że wegetarianie rzadziej zapadają na choroby serca, cukrzycę typu drugiego, nowotwory, statystycznie żyją dłużej - tłumaczył w "Audycji nr 1" Cezary Wyszyński z fundacji Viva!, która zajmuje się walką o poprawę losu zwierząt i zaznaczył, że świnie, kury, czy krowy, których mięso przeznaczone jest na handel, często są potwornie traktowane. - Maciory są zamykane w tzw. kojcach porodowych, w których nawet nie mogą się obrócić - obrazował pracownik fundacji.

Zobacz także Maja Sablewska: Mięso może zabić w ciągu 10 lat <<<

Mięsożerców jednak te argumenty nie przekonują. Twierdzą oni, że w mięsie występuje np. witamina B12, która jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobór powoduje miedzy innymi anemię. Zdaniem miłośników schabowego, gdyby organizm nie potrzebował tej witaminy, to człowiek nie musiałby jeść mięsa. Jednak natura sama podpowiada, co należy wybrać.

Czytaj także: Dieta wegetariańska zabija psy i koty <<<

Fast food z porządnym hamburgerem, czy vega bar? Wybór, należy konsumentów. O plusach i minusach wegetarianizmu i mięsożerstwa posłuchacie w nagraniu "Adudycji nr 1". Zapraszamy!

(pkur/kd)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Otyłość Polaków to już epidemia

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2012 06:00
Wymyślamy sobie wymówki, na obiad idziemy do barów szybkiej obsługi, jemy z nudów i samotności, a nasze brzuchy rosną na potęgę. Czy jest sposób, by temu zaradzić?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rzeź delfinów na Wyspach Owczych. Tradycja czy zwykłe bestialstwo?

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2014 08:00
Polowanie na delfiny to kontrowersyjna i niezwykle krwawa, choć podtrzymywana od kilkuset lat tradycja na Wyspach Owczych. Ofiarą padają grindwale, czyli olbrzymie walenie z rodziny delfinowatych, którym, po zagonieniu do specjalnej zatoki, rybacy przecinają rdzenie kręgowe wraz z tętnicami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Eko Patrol ratuje zwierzęta całą dobę

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2014 16:30
Chociaż instytucja Eko Patroli funkcjonuje praktycznie w każdym dużym mieście, niewielu Polaków zdaje sobie sprawę, czym w zasadzie się zajmują. A działalność to niezwykle ważna i przydatna. My przyjrzeliśmy się, jak wygląda w Warszawie.
rozwiń zwiń