Suhak - antylopa z trąbą. Czy uda się ocalić ginący gatunek?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2021 21:45
Nie jest słoniem, a ma trąbę. Zamieszkuje azjatyckie stepy, a niegdyś żył także w Polsce. Obecnie populacja tego zwierzęcia kurczy się w zatrważającym tempie, ale naukowcy zajmujący się suhakiem stepowym są dobrej myśli i być może uda im się zatrzymać dalszy spadek liczebności tych zwierząt.
Suhaki stepowe
Suhaki stepoweFoto: Mikhail Gnatkovskiy/Shutterstock.com

guinea świnka morska kawia  1200.jpg
Zwierzęta chorują też zimą. Jak w mróz ruszyć do weterynarza?

Cały gatunek określamy mianem suhaków stepowych i w ramach niego wyróżniamy dwa podgatunki: suhaka stepowego, tego bardziej licznego i dominującego oraz mniej licznego i endemicznego suhaka mongolskiego, który występuje tylko w Mongolii - mówi Grzegorz Borowski z WWF Polska. 

Posłuchaj
10:10 Czwórka/Dajesz Radę - suhaki - antylopy z trąbą 25.01.2021. mp3 Suhaki - antylopy z trąbą. Czy uda się je ocalić? (Czwórka/Dajesz Radę)

 

Jest antylopą, cechą charakterystyczną suhaków jest nos, który nieco przypomina trąbę. - Pełni on funkcję naturalnej klimatyzacji. Suhaki żyją na stepach i w obszarach półpustynnych, w związku z tym w ich otoczeniu występuje dużo kurzu, pyłu, szczególnie podczas wędrówek latem - tłumaczy ekspert. - Taki nos pozwala na filtrowanie powietrza, tak, żeby się kurz nie dostawał do płuc zwierzęcia. Z kolei zimą oddychając zimnym powietrzem, dzięki długiemu nosowi, zwierzę może je ogrzać, zanim trafi ono do płuc.

Czytaj także:

shutterstock borsuk 1200.jpg
Borsuk - największy pedant wśród zwierząt?

- Do najważniejszych zagrożeń dla populacji suhaków należą zmiana klimatu, ekstremalne zjawiska pogodowe, utrata przestrzeni do życia, konkurencja o tę przestrzeń i zasoby środowiskowe ze zwierzętami gospodarskimi i oczywiście kłusownictwo i nielegalny handel - wymienia gość audycji. - Rzadziej poruszanym zagadnieniem są choroby zakaźne, w tym pomór małych przeżuwaczy. W 2017 ta epidemia dotknęła suhaki mongolskie. W cztery miesiące zginęło prawie 55% populacji suhaka mongolskiego. Ich liczebność zmniejszyła się z 11 tys., do ok. 5 tys.

Czytaj także:

 Co można zrobić, żeby go uchronić przed zagładą?

- Jako fundacja WWF Polska, wspieramy WWF Mongolia, który ma na celu zachowanie tych niezwykłych antylop dla przyszłych pokoleń - wyjaśnia Grzegorz Borowski. - W ramach działania fundacji umieszczamy w terenie fotopułapki, które pozwalają na lepsze zbadanie tego podgatunku. Ponadto przywracamy kluczowe siedliska poprzez ochronę źródeł wody, dzięki czemu też w jakimś stopniu przyczyniamy się do zahamowania zmian klimatycznych. Działamy również edukacyjnie, rozwijając świadomość ludzi.

Posłuchaj także:

Jak podkreśla ekspert, oprócz regulacji prawnych, edukacja jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na walkę z kłusownictwem i nielegalnym handlem. - Ważne jest, żeby będąc na wakacjach nie kupować produktów albo pseudomedykamentów, które zawierają składniki pochodzenia odzwierzęcego, z gatunków zagrożonych w szczególności - mówi gość Czwórki. - Istotne jest też, żebyśmy w zwyczajnym życiu ograniczali swój ślad węglowy, czyli ograniczali użycie samochodu, kupowali produkty lokalnego pochodzenia. Produkty certyfikowane, które nie prowadzą do niszczenia naturalnych siedlisk. Jednym z możliwych sposobów wsparcia jest symboliczna adopcja suhaka, której można będzie już niedługo dokonać na stronie WWF.pl

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Kacper Kowalczyk

Gość: Grzegorz Borowski (WWF Polska)

Data emisji: 25.01.2021

Godz. emisji: 14.14

aw/kd


Czytaj także

Czym dokarmiać ptaki zimą? "Chleb jest bardzo szkodliwy"

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2017 16:30
Wysypujemy im smakołyki do karmników, zwłaszcza zimą, kiedy jedzenia w przyrodzie jest mniej. Czy podawany przez nas pokarm jest właściwy dla konkretnych gatunków ptaków?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jesienna dieta. Co zmieni się w życiu naszych zwierząt?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 16:16
Zwierzęta zmieniają swoje upodobania pokarmowe wraz ze zmianą pór roku. Im bliżej zimy, tym dieta staje się coraz bardziej kaloryczna, bogata w białka, tłuszcze oraz węglowodany, czyli wszystkie te substancje, które uchodzą za bardzo dobre źródło energii.
rozwiń zwiń