Postaw na kuchenkę gazowo-indukcyjną

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2011 19:00
Gazowa, czy indukcyjna – który rodzaj kuchenki wybrać? Teraz nie trzeba się już nad tym zastanawiać, bo na rynku pojawiają się… kuchenki gazowe z płytą ceramiczną. O tym, jak działają i czy są potrzebne – w audycji "Czwarty wymiar”.
Audio

– Koncepcja opiera się na sześciu naszych patentach – tłumaczy Paweł Nowak, prezes firmy Dynaxo, która stworzyła połączenie kuchenki gazowej z płytą ceramiczną. – Sekret polega na tym, by wykorzystać ciepło spalania gazu pod szybą ceramiczną. To daje możliwość komfortowego gotowania, a jednocześnie pozwala zachować czystość w kuchni.

Dziś na rynku mamy do dyspozycji płyty z otwartym ogniem, płyty indukcyjne, czyli napędzane prądem i płyty elektryczne, ceramiczne, również napędzane prądem.

– Zaczęliśmy myśleć jednocześnie o ekonomii i komforcie gotowania – opowiada Paweł Nowak. – Płyta, którą stworzyliśmy jest zarówno bardzo oszczędna, jak i wygodna w użyciu. Gdy grzeją wszystkie palniki – zużywa mniej prądu niż zwykła żarówka.

Ale czy kuchenka gazowo-ceramiczna jest bezpieczna? Jak twierdzi Paweł Nowak, kuchenki gazowo-indukcyjne wydzielają ok. 10 razy mniej spalin niż zwykłe kuchenki gazowe.– Rozwijamy tą technologię od sześciu lat – mówi Nowak. – Sprawdziliśmy ją już nawet w trudnych warunkach campingowych i do dziś nic nie wybuchło.

W nowej kuchence palniki znajdują się bezpośrednio pod szybą. Zapalić je można po przyciśnięciu odpowiedniego guzika w panelu sterowania. – Wtedy włącza się system kontroli płomienia, który zabezpiecza nas przed ewentualnym "bum" – tłumaczy Nowak. – Dopiero potem możemy spokojnie dalej gotować posiłek.  

Więcej o nowoczesnej kuchence gazowo-indukcyjnej słuchaj w audycji "Czwarty wymiar" klikając w ikonkę dźwięku, która znajduje się w ramce po prawej stronie artykułu.

(kd)

Zobacz więcej na temat: firma gotowanie
Czytaj także

Kto się lubi, ten... gotuje!

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2011 12:00
Nie bez powodu przecież mówi się, że droga do serca ukochanej osoby wiedzie przez żołądek.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Dzikie gotowanie" - reportaż Eweliny Karpacz-Oboładze

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2011 13:03
Wtorek, 17 maja, godzina 18.15, Program 3.
Spotkanie z prowadzącym i uczestnikami "Dzikich warsztatów gotowania"
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szczaw koński na dziko, czyli warsztaty kulinarne na wsi

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2011 12:27
Jest doktorem biologii, który kilkanaście lat temu porzucił życie miejskiego naukowca i wyjechał na wieś. Teraz prowadzi warsztaty kulinarne z rozpoznawania i przyrządzania roślin, które dla niewprawionego oka i podniebienia są jedynie chwastami.
rozwiń zwiń