Sushi z owadów zamiast schabowego

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2013 18:00
Szarańcza, mącznik młynarek, drewnojad mogą stać się głównym produktem dań restauracyjnych. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a okazuje się, że potrawy są smaczne.
Audio
  • Coś na ząb: może sushi z owadów? - materiał Kamila Jasieńskiego

W Warszawie otwarto pierwszą w Polsce restaurację serwującą wyłącznie dania, których głównym składnikiem są robaki. W menu można znaleźć owady hodowane w Polsce: szarańczę, mącznika młynarka, drewnojady, świerszcze bananowe. Okazuje się, że większość gatunków owadów można jeść; wszystko zależy od tego, w jakich warunkach zostały wyhodowane.

- Wszystkie robaki, które dostajemy, są żywe, nie mrożone. Przejeżdżają do nas bardzo świeże - mówi Kuba Korczak z "Food for Friends". - Kupujemy je na litry. Robaki są w różnych rozmiarach: od malutkich mączników po drewnojady, które są od nich 20 razy większe - dodaje. 

Aby robaki miały odpowiedni aromat, karmione są różnymi mieszankami przypraw. Kucharze warszawskiej restauracji z owadami planują serwować m.in. szaszłyki z drewnojadów i sushi z owadami. W pierwszej kolejności sprawdzają jednak, jaki smak ma dany gatunek na surowo, żeby było wiadomo jak najlepiej je doprawić.

Kamil Jasieński odważnie wybrał się do owadziej restauracji i sprawdził, jak należy przyrządzać insekty oraz pod jaką postacią smakują najlepiej. Posłuchaj relacji z tej degustacji w załączonym materiale z audycji "Czwarty wymiar".
(pj)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak pszczoły radzą sobie z problemem alkoholowym?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2012 11:38
Muszki owocówki świetnie się rozwijają w alkoholowym środowisku, komara nie upijemy naszą krwią z promilami. Za to pszczoła po alkoholu może być agresywna.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mechaniczne pszczoły na łąkach już za 3 lata?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2012 17:15
Prace nad ich skonstruowaniem ruszyły na Politechnice Warszawskiej. Są odpowiedzią na problemy ginącej populacji owadów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ćma chce być jak szara myszka

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2012 12:17
Uwielbiamy wielobarwne motyle przycupnięte na kwiatach. W nocy zaś obserwujemy taniec ciem lecących do świateł lamp - czemu wszystkie są szare? - sprawdziła Kasia Węsierska.
rozwiń zwiń