X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sushi z owadów zamiast schabowego

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2013 18:00
Szarańcza, mącznik młynarek, drewnojad mogą stać się głównym produktem dań restauracyjnych. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a okazuje się, że potrawy są smaczne.
Audio
  • Coś na ząb: może sushi z owadów? - materiał Kamila Jasieńskiego

W Warszawie otwarto pierwszą w Polsce restaurację serwującą wyłącznie dania, których głównym składnikiem są robaki. W menu można znaleźć owady hodowane w Polsce: szarańczę, mącznika młynarka, drewnojady, świerszcze bananowe. Okazuje się, że większość gatunków owadów można jeść; wszystko zależy od tego, w jakich warunkach zostały wyhodowane.

- Wszystkie robaki, które dostajemy, są żywe, nie mrożone. Przejeżdżają do nas bardzo świeże - mówi Kuba Korczak z "Food for Friends". - Kupujemy je na litry. Robaki są w różnych rozmiarach: od malutkich mączników po drewnojady, które są od nich 20 razy większe - dodaje. 

Aby robaki miały odpowiedni aromat, karmione są różnymi mieszankami przypraw. Kucharze warszawskiej restauracji z owadami planują serwować m.in. szaszłyki z drewnojadów i sushi z owadami. W pierwszej kolejności sprawdzają jednak, jaki smak ma dany gatunek na surowo, żeby było wiadomo jak najlepiej je doprawić.

Kamil Jasieński odważnie wybrał się do owadziej restauracji i sprawdził, jak należy przyrządzać insekty oraz pod jaką postacią smakują najlepiej. Posłuchaj relacji z tej degustacji w załączonym materiale z audycji "Czwarty wymiar".
(pj)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak pszczoły radzą sobie z problemem alkoholowym?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2012 11:38
Muszki owocówki świetnie się rozwijają w alkoholowym środowisku, komara nie upijemy naszą krwią z promilami. Za to pszczoła po alkoholu może być agresywna.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mechaniczne pszczoły na łąkach już za 3 lata?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2012 17:15
Prace nad ich skonstruowaniem ruszyły na Politechnice Warszawskiej. Są odpowiedzią na problemy ginącej populacji owadów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ćma chce być jak szara myszka

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2012 12:17
Uwielbiamy wielobarwne motyle przycupnięte na kwiatach. W nocy zaś obserwujemy taniec ciem lecących do świateł lamp - czemu wszystkie są szare? - sprawdziła Kasia Węsierska.
rozwiń zwiń