Rezygnacja z owoców to błąd. Ekspertka obala dietetyczny mit Coraz więcej osób, próbując schudnąć, rezygnuje z owoców w przekonaniu, że zawarty w nich cukier szkodzi sylwetce. To niebezpieczny trend – ostrzega Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. Jak zaznacza specjalistka, to właśnie te produkty są niezbędnym elementem zdrowej diety i źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie witaminy minerały cukier
Polacy rezygnują z owoców. "To niebezpieczny trend" Cukier zawarty w owocach szkodzi sylwetce? Coraz więcej Polaków wierzy, że tak. Próbując schudnąć, całkowicie rezygnują z tego produktu. Dietetyczka Katarzyna Lisiecka ostrzega, że to niebezpieczny trend. - Owoce rzeczywiście zawierają cukier, ale są też cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika - wyjaśnia. Zobacz więcej na temat: warzywa dieta zdrowie POLSKA
Owocowo-warzywne miejsca na świecie Czy wiecie, że na mapie świata można znaleźć miejsca, które pachną pomarańczami, bananami i świeżymi warzywami? W dzisiejszym "Poranku w Polskim Radiu Dzieciom" wybraliśmy się w pełną smaków i kolorów podróż, by odkryć owocowo-warzywne zakątki świata. Zobacz więcej na temat: podróże radio dla dzieci Poranek Polskiego Radia Dzieciom
Co najbardziej pomaga na zaparcia? Naukowcy: owoce, w szczególności kiwi Choć o zaparciach rzadko mówi się głośno, to dotykają one nawet co trzeciego dorosłego Polaka. Problem, który wydaje się błahy, w rzeczywistości może znacząco pogarszać jakość życia i być sygnałem poważniejszych schorzeń. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta
Źle pojmowany frutarianizm może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie Kilka dni temu świat obiegła wiadomość o śmierci 27-letniej Karoliny z Warszawy, która osiem lat temu rozpoczęła estramalną dietę wegańską spożywając wyłącznie surowe owoce. Dziewczyna w chwili śmierci ważyła 27 kg. Eksperci ostrzegają, że źle pojmowany frutarianizm może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA cukrzyca infografika
NAUKA To tarcza ochronna dla płuc. Wyniki badań są jednoznaczne Spożywanie owoców może zmniejszyć wpływ zanieczyszczenia powietrza na płuca - ogłoszono podczas kongresu European Respiratory Society w Amsterdamie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT smog zdrowie
Zmowa cenowa w owocach. UOKiK wykrył trzyletnią manipulację Przez 3 lata 5 przedsiębiorstw miało niezgodnie z prawem konsultować ze sobą ceny skupu owoców, ustalając je na zaniżonym poziomie - ogłosił UOKiK. Grozi im kara do 10% obrotu, a jeden z menedżerów może zapłacić do 2 mln zł kary. Jak zmowa wpłynęła na ceny? Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA UOKiK pieniądze handel sklepy
Polska to malinowy król. W UE nie mamy konkurencji Polska jest czwartym największym producentem malin na świecie. W Unii Europejskiej nikt nie produkuje więcej. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA rolnictwo eksport żywność
Maliny to prawdziwa skarbnica zdrowia. Polska jest liderem w ich produkcji Polska jest największym producentem malin w UE oraz czwartym po Rosji, Meksyku i Serbii na świecie. Zbiory malin w ub.r. wyniosły 77 tys. ton, choć 10 lat temu było to ponad 100 tys. ton. Z polskich plantacji pochodzi prawie połowa unijnej podaży malin - podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo eksport zdrowie żywność Unia Europejska infografika
Jesienne maliny doskonałym dodatkiem do wytrawnych dań. Jak łączyć smaki? Jesienne maliny to owoce, które wciąż kuszą słodyczą. Możemy je dodawać nie tylko jako dodatek do jogurtów oraz słodkich przekąsek, ale również do wytrwanych dań. Jak wybierać maliny i z czym je łączyć w kuchni? Jak zachować ich smak na dłużej? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo kuchnia polska żywność
Domowy ogródek na parapecie. Jakie rośliny i zioła hodować jesienią oraz zimą? Jesień i zima nie muszą oznaczać rezygnacji ze świeżych ziół w kuchni. Wystarczy odrobina miejsca na parapecie, aby cieszyć się aromatycznymi roślinami, które wzbogacą smak potraw, poprawią zdrowie i udekorują wnętrze. Jakie zioła warto hodować w domu w chłodniejszych miesiącach i dlaczego warto postawić na taki zielony ogródek? Zobacz więcej na temat: zioła rośliny warzywa kuchnia jesień zima słońce zdrowie
Jadalna czy trująca? Uważaj na to, jakie jagody zbierasz w lesie Szakłak pospolity, kruszyna czy wilcza jagoda - to tylko kilka przykładów trujących roślin, których owoce nietrudno pomylić ze zdrowymi czarnymi jagodami. Kluczem do rozpoznania, czy leśny owoc jest jadalny, jest wygląd całej rośliny - podkreślił prof. Adam Matkowski, kierownik Katedry Biologii i Biotechnologii Farmaceutycznej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Zobacz więcej na temat: las jagody trucizna
W polskich czereśniach wykryto pestycydy z czarnego rynku Polskie czereśnie zawierają nielegalne pestycydy z czarnego rynku, podczas gdy owoce importowane są niemal całkowicie wolne od toksycznych substancji - wynika z najnowszego test Fundacji Pro-Test. Zobacz więcej na temat: POLSKA zdrowie badanie
Kolory na talerzu. Komponowanie posiłków o różnych barwach kluczowe dla zdrowia Spożywanie warzyw i owoców o różnych kolorach może przyczynić się do poprawy zdrowia i zapobiegania wielu chorobom – podkreślają dietetycy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Ich zdaniem różne kolory oznaczają różnorodność substancji odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz tzw. fitochemikalia. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo warzywa kolor zdrowie i dieta witaminy
19. Ogólnopolski Tydzień Wege. "Zmiana wyborów żywieniowych wpływa na nasze zdrowie" "Zdrowie na talerzu", "Roślinna moc w sporcie" i "Grillowanie na weganie" - między innymi takie spotkania znalazły się w programie 19. Wege Tygodnia. Wydarzenia towarzyszące tej inicjatywie odbywają się w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Rzeszowie czy Piotrkowie Trybunalskim. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo diety wegetarianizm warzywa zdrowie zdrowie i dieta
W sklepach pojawiły się już truskawki. Jak rozpoznać, czy to krajowe? Truskawki to najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy. Najlepsze są te krajowe. Lokalne produkty są świeższe, smaczniejsze i lepiej dopasowane do potrzeb naszego organizmu i mikrobiomu niż importowane. Jak rozpoznać polską truskawkę? Zobacz więcej na temat: zakupy dieta truskawki
Ten owoc wygląda jak wąż. Wzmacnia serce Jest bogaty w antyoksydanty, białko i witaminę C, przez co dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pracę układu pokarmowego i mózgu. Można go jeść na surowo, ale można też zamarynować, czy dodać do ciasta, a jego sproszkowane i zaparzone pestki smakują jak kawa. Takie właściwości ma salak, z racji wyglądu nazywany wężowym owocem. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność społeczeństwo POLSKA
Pakowanie żywności na majówkę. Ekspertka: uważajmy, jak opakowania są oznaczone Jak od strony kulinarnej przygotować się na majówkę? Wybór odpowiedniego opakowania zależy od rodzaju zabieranych produktów. Torebki foliowe, pojemniki plastikowe, metalowe, szklane, a może ceramiczne? Które z nich sprawdzą się najlepiej i w przypadku jakiego rodzaju żywności. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska grill mięso warzywa