Kolory na talerzu. Komponowanie posiłków o różnych barwach kluczowe dla zdrowia Spożywanie warzyw i owoców o różnych kolorach może przyczynić się do poprawy zdrowia i zapobiegania wielu chorobom – podkreślają dietetycy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Ich zdaniem różne kolory oznaczają różnorodność substancji odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz tzw. fitochemikalia. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo warzywa kolor zdrowie i dieta witaminy
19. Ogólnopolski Tydzień Wege. "Zmiana wyborów żywieniowych wpływa na nasze zdrowie" "Zdrowie na talerzu", "Roślinna moc w sporcie" i "Grillowanie na weganie" - między innymi takie spotkania znalazły się w programie 19. Wege Tygodnia. Wydarzenia towarzyszące tej inicjatywie odbywają się w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Rzeszowie czy Piotrkowie Trybunalskim. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo diety wegetarianizm warzywa zdrowie zdrowie i dieta
W sklepach pojawiły się już truskawki. Jak rozpoznać, czy to krajowe? Truskawki to najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy. Najlepsze są te krajowe. Lokalne produkty są świeższe, smaczniejsze i lepiej dopasowane do potrzeb naszego organizmu i mikrobiomu niż importowane. Jak rozpoznać polską truskawkę? Zobacz więcej na temat: zakupy dieta truskawki
Ten owoc wygląda jak wąż. Wzmacnia serce Jest bogaty w antyoksydanty, białko i witaminę C, przez co dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pracę układu pokarmowego i mózgu. Można go jeść na surowo, ale można też zamarynować, czy dodać do ciasta, a jego sproszkowane i zaparzone pestki smakują jak kawa. Takie właściwości ma salak, z racji wyglądu nazywany wężowym owocem. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność społeczeństwo POLSKA
Pakowanie żywności na majówkę. Ekspertka: uważajmy, jak opakowania są oznaczone Jak od strony kulinarnej przygotować się na majówkę? Wybór odpowiedniego opakowania zależy od rodzaju zabieranych produktów. Torebki foliowe, pojemniki plastikowe, metalowe, szklane, a może ceramiczne? Które z nich sprawdzą się najlepiej i w przypadku jakiego rodzaju żywności. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska grill mięso warzywa
Kupujesz polskie? Nie daj się nabrać. Greckie truskawki bez etykiety Greckie truskawki mogły udawać polskie. Takie nieprawidłowości w jednej z pierwszych wiosennych kontroli odkryła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na tropie błędów oznaczeń i słabej jakości są "Brygady Tygrysa". Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA handel handel detaliczny warzywa
Właściwości bananów, dodatkowe korzyści szczepionki przeciwko półpaścowi i molekularne podstawy niepłodności. Zaprasza Artur Wolski 10 kwietnia, Wielka Brytania obchodzi Dzień Banana. Brytyjczycy bardzo polubili to święto i przypominają, że początek tradycji sięga 10 kwietnia 1633 roku, gdzie w Londynie po raz pierwszy zaczęto sprzedawać ten egzotyczny owoc. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski zdrowie
Owoce i warzywa coraz mniej odżywcze. Oto powód Badania wykazują, że ilość składników odżywczych w owocach, warzywach i zbożach maleje od ponad 70 lat. Głównym powodem tego zjawiska jest spadek jakości gleb i nieetyczne uprawy - wnioskują naukowcy czasopisma Journal of the American College of Nutrition. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta rolnictwo NAUKA warzywa ŚWIAT
Ten owoc zwiększa wrażliwość na insulinę. Nowe badania Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy - informuje pismo "Nutrients". Zobacz więcej na temat: ŚWIAT mango badanie NAUKA dieta zdrowie medycyna
Wszystko o kiełkach. Czy są zdrowe? Czy trzeba je myć? Jak przechowywać i z czym jeść? Można uprawiać je w słoiku, w woreczku, na sitku, ligninie, talerzu albo po prostu… kupić w sklepie. Jedno jest pewne - kiełki warto włączyć do naszej diety. - Możemy jeść kiełki większości warzyw i owoców - mówi w "Czterech porach roku" dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Zobacz także jedzenie dieta zdrowie kiełki warzywa witaminy
Sezonowość warzyw i owoców. Po jakie produkty sięgnąć o różnych porach roku? Sezonowe owoce i warzywa mają największą ilość witamin oraz składników odżywczych, a także najlepszy smak. Jakie zatem owoce i warzywa królują teraz, a jakie w następnych miesiącach? Gościni Czwórki Patrycja Kawiak opowiedziała o całorocznym kalendarzu owoców i warzyw. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także warzywa ogród rośliny Marta Hoppe Patrycja Kawiak
Dzikie owoce, chwasty i zioła. Jak je wykorzystać w kuchni ? - Wiosna i jesień to najlepszy czas do szukania na polach i trawnikach jadalnych, dzikich ziół i chwastów - powiedział w Polskim Radiu 24 Piotr Ciemny, kucharz, autor książki "Chwasty od kuchni". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Marta Hoppe zioła
Suszenie żywności. Skuteczny sposób na ograniczenie odpadów - Każdy produkt spożywczy nadaje się do suszenia, choć najczęściej robimy tak z owocami, grzybami i warzywami oraz z mięsem - mówił w Polskim Radiu 24 Radosław Bogusz z Instytutu Nauk o Żywności SGGW. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność ekologia konserwacja ryby mięso Marta Hoppe
Wzięła awokado i banany, a nabiła na kasie jabłka. Jest wyrok sądu Oszukiwanie kas samoobsługowych może skończyć się źle. O tym przekonała się klientka, która podczas zakupów nabiła awokado i banany jako jabłka. Sąd potraktował ją jak oszustkę komputerową. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA oszustwo sklep zakupy dyskont
Jabłko owocem polskiej prezydencji w Radzie UE. Które najlepsze? Zobacz nasz Wielki Test Jabłek Jabłko dla Polski jest owocem szczególnym i powodem do dumy. Jesteśmy największym producentem jabłek na Starym Kontynencie i czwartym co do wielkości na świecie. Dlatego zostało ono oficjalnym owocem przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej. Owoce będą rozdawane uczestnikom wydarzeń w Polsce i Brukseli. Polskie jabłka słyną ze swojego smaku i jakości. Które są najlepsze? Grójeckie, Wareckie czy może z Sompolna? Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Zobacz także Rada Europy prezydencja Polski w UE Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jabłko
Cieplarnia bąbelkowa: rewolucyjny projekt zwiększający plony i oszczędzający energię Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię, czy też cieplarnię bąbelkową, która nie tylko zapewnia wzrost plonów, ale zarazem zmniejsza zużycie energii i emisję zanieczyszczeń. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA NAUKA rolnictwo ogrodnictwo warzywa Monika Suszek Trójka Zobacz także
Klimat (nie) dla sadowników? Rolnicy i sadownicy mierzą się ze zmianą klimatu. Zobacz więcej na temat: klimat pogoda
Najlepsze jabłka świata. Polskie odmiany na podium W ścisłej czołówce zestawienia najlepszych jabłek świata znalazły się dwie odmiany z Polski. Chodzi o jabłka grójeckie i łąckie. Wyżej w rankingu Taste Atlas są tylko greckie Mila Zagoras Piliou. Zobacz więcej na temat: POLSKA jabłka grójeckie