Jedzenie jest w modzie i filmie!

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 12:51
W ostatnim czasie zaczynamy bardziej interesować się tym, co jemy. Stawiamy na ekologiczne i lokalne produkty. Nic dziwnego, że kulinariami zainteresowali się też organizatorzy Planet+ Doc Film Festival.
Audio
  • Agata Michalak saprasza na sekcję kulinarną Planet+ Doc Film Festival (Stacja Kultura/Czwórka)
Kadr z filmu Łowcy owoców
Kadr z filmu "Łowcy owoców"Foto: źr. planetedocff.pl

Jeszcze do 19 maja można skorzystać z oferty filmowej przygotowanej przez  Planet+ Doc Film Festival. W jego ramach, pierwszy raz w tym roku, zostały pokazane filmy w sekcji "Jedz lokalnie, myśl globalnie".

- Jest popyt na takie filmy i są osoby, które dyskutują o tych filmach po pokazach, to też jest wspaniałe - mówi Agata Michalak, naczelna magazynu kulinarnego KUKBUK. - Teraz jest moda na jedzenie i wszystko, co jedzenia dotyczy. Ta moda wynika z rosnącej świadomości konsumentów - podkreśla.

Planet+ Doc Film Festival postawił na kontrowersyjne filmy kulinarne, w sekcji "Jedz lokalnie, myśl globalnie" nie znajdziemy spokojnych opowieści o życiu kucharzy ich potrawach. W ramach festiwalu są pokazywane obrazy, które budzą kontrowersje na całym świecie.

- "Na surowo" - opowiada o rodzinie, która jest o tyle kontrowersyjna, że wszyscy w niej jedzą wszystko na surowo - opowiada Agata Michalak. - Taka dieta - witarianizm- dotyczy również najmłodszego, niepełnoletniego chłopca. Budzi to sprzeciw wielu osób, a także zaniepokojenie władz holenderskich - opowiada.

W Warszawie na pokazie filmu "Na surowo" nie było płomiennej dyskusji, ta rozgorzała jednak po filmie poświęconym "Slow food".

Przed uczestnikami festiwalu jeszcze kilka kulinarnych perełek. - "Łowcy owoców" to film, który pięknie pokazuje owoce i pasję - mówi Agata Michalak. - Opowiada m.in. o ludziach ratujących zagrożone wyginięciem gatunki owoców. Pojawia się w nim też amerykański aktor, Bill Pullman, który pragnie zrobić sad w Hollywood - opowiada.
Magazyn KUKBUK odpowiedzialny jest za pokaz po filmie "Łowcy owoców".  - Swoim pokazem chcemy nawiązać do egzotyki, ale nie jest to egzotyka z dalekich krajów, tylko zza płota - mówi naczelna czasopisma KUKBUK. - Kucharz, którego zaprosiliśmy będzie przygotowywał potrawy przy użyciu roślin, które się pomija bo myśli się, że to chwast, a okazuje się że jest smaczne - opowiada.

Posłuchaj załączonej rozmowy z e "Stacji Kultura" i dowiedz się więcej o filmach sekcji "Jedz lokalnie, myśl globalnie" na Planet+ Doc Film Festival.
(pj)

Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kulinaria
Czytaj także

Jaja w wielkim świecie, czyli Wielkanoc w dalekich krajach

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2013 12:00
Jajko sadzone, na miękko, na twardo, w koszulce i bez. Marmurkowe, herbaciane, kiszone i sfermentowane. Wydawałoby się, że to jeden z najmniej finezyjnych kulinarnych składników. Tymczasem jajo nie jedno ma oblicze oraz nie jeden smak.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ania Starmach: łatwo zepsuć jajko na twardo

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2013 17:31
Nie każdy lubi kulinarne wyzwania. Ania Starmach pokazuje, że mogą one być wspaniałą zabawą, a wszystkie potrawy na wielkanocny stół można przygotować w zaledwie 10 godzin.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Czarna eminencja" - włoska kawa stawia na nogi

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2013 11:22
Włosi nie wyobrażają sobie życia bez kawy - mocnej, aromatycznej, pobudzającej. Warto zapoznać się z włoską kulturą picia tego napoju, by w Rzymie zachowywać się jak rodowici Rzymianie, a w słonecznej Italii, jak prawdziwi Włosi.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Grilluj bez dymu

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2013 15:40
W tym roku pogoda postanowiła zagrać na nosie tym, którzy chcieli długi majowy weekend spędzić w plenerze. Deszcz, wiatr, gdzieniegdzie grad i ziąb skutecznie zniechęciły do wypoczynku na zielonej trawce. Ale nie do grillowania czyli ulubionej rozrywki statystycznego Polaka.
rozwiń zwiń