Grilluj bez dymu

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2013 15:40
W tym roku pogoda postanowiła zagrać na nosie tym, którzy chcieli długi majowy weekend spędzić w plenerze. Deszcz, wiatr, gdzieniegdzie grad i ziąb skutecznie zniechęciły do wypoczynku na zielonej trawce. Ale nie do grillowania czyli ulubionej rozrywki statystycznego Polaka.
Audio
  • O sztuce grillowania opowiada Patryk Lempke z Soul Kitchen (Hyde Park/Czwórka)
Grilluj bez dymu
Foto: Glow Images/East News

Od jakiegoś czasu tuż przed majowym weekendem w sklepach zaczyna brakować brykietu, folii, tacek, plastikowych sztućców i innych niezbędnych do grillowania narzędzi. Ekipa "Hyde Parku" postanowiła sprawdzić jakie są najnowsze trendy w tej branży i co należy zrobić, żeby nasze specjały smakowały wszystkim biesiadnikom.

 - Już od jakiegoś czasu największym hitem są grille "bezdymowe" - opowiada Patryk Lempke z Soul Kitchen. - dzięki zastosowaniu węgla bambusowego urządzenie można wykorzystywać wszędzie: w ogrodzie, na balkonie, nad jeziorem, na łódce, a nawet w pomieszczeniach zamkniętych.

Jeśli zaś chodzi o przepis na mistrzowskie mięsa z grilla gość Patryka Kuniszewicza zdradza, że diabeł tkwi w marynacie: - Ja używam oliwy, balsamico, i różnych rodzajów ziół. I jestem zwolennikiem słodkich marynat, dlatego nie żałuję w nich miodu. Do tak przygotowanej zaprawy dodaję mięso i chowam wszystko do lodówki na 24 godziny. W tym przypadku pośpiech nie jest wskazany, bo przecież zależy nam na aromacie i na odpowiednim smaku.

Więcej przepisów na potrawy z grilla od ekspertów i słuchaczy Czwórki znajdziesz w nagraniu z "Hyde Parku" dołączonym do tego tekstu.

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka grill kulinaria
Czytaj także

Podróże o smaku mrożonej herbaty

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2012 18:10
Kiedyś były pocztówki z podróży, teraz wspomnienia z zagranicznych wojaży można zatrzymać w butelkach. Na pomysł, by kolekcjonować smaki z różnych części świata wpadli bohaterowie reportażu Eweliny Karpacz.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kurt Scheller: risotto to kulinarne dzieło sztuki

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2013 09:00
Na fali popularności kulinarnych talent-show coraz więcej Polaków deklaruje, że zna się na gotowaniu. Czy rzeczywiście wzrosła nasza kulinarna świadomość i czy mamy zadatki na dobrych kucharzy jest - opowiada Kurt Scheller, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ania Starmach: łatwo zepsuć jajko na twardo

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2013 17:31
Nie każdy lubi kulinarne wyzwania. Ania Starmach pokazuje, że mogą one być wspaniałą zabawą, a wszystkie potrawy na wielkanocny stół można przygotować w zaledwie 10 godzin.
rozwiń zwiń