X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ile pączków to już jest obżarstwo?

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 06:00
Aż 100 milionów pączków mogą zjeść dziś Polacy. Tłustoczwartkowa tradycja zobowiązuje - jak nie skosztujesz, mogą spotkać cię niepowodzenia. Czy warto tak ryzykować?
Audio
  • Jak wygląda pączek idealny? (Czwórka/Poranek OnLine)
  • Poznaj przepis na najlepsze pączki na świecie(Czwórka/Poranek OnLine)
Dziś tradycyjnie obchodzimy Tłusty Czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Na zdjęciu jedna z cukierni w Warszawie
Dziś tradycyjnie obchodzimy Tłusty Czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Na zdjęciu jedna z cukierni w WarszawieFoto: PAP/Jakub Kamiński

Dietetycy uspokajają: jednodniowe obżarstwo nie zagraża naszej figurze. Zwłaszcza, że pączki zawieraja tłuszcze i węglowodany proste, czyli takie, które łatwo się wchłaniają i szybko przekładają na energię.

O ile dla łasuchów tłusty czwartek to jednej z najprzyjemniejszych dni w kalendarzu, dla cukierników oznacza on mnóstwo pracy. Od pozostałych świąt różni się zaś tym, że zdominowany jest przez jeden przysmak. - Skupiamy sie przede wszystkim na pączkach i faworkach - opowiada cukiernik Tomasz Szymczak. - Pracę zaczynamy dzień wcześniej, żeby ze wszystkim zdążyć na czas. Natomiast przygotowania do tłustego czwartku trwają od tygodnia. Trzeba naszykować pomadę, dobrze rozrobić powidła, a potem czas na wielkie smażenie. 100 do 200 tysięcy sztuk - to nasza norma.

Najlepszy przepis na tłusty czwartek >>>

A jak powinien wyglądać pączek idealny? - Powinien ważyć ok. 80 gramów i mieścić się w dłoni - wyjaśnia mistrz wypieków. - Jego kolor powinien być złocisty. Jesli zaś chodzi o nadzienie, to proponuję nie eksperymentować. Powidła wiśniowe albo nadzienie różane to jest bezpieczny i smaczny wybór.
Gdyby jednak ktoś miał ochotę na odrobinę szaleństwa, może skosztować też innych smaków - m. in. w polewie czekoladowej, z serem, z bitą śmietaną, z pomarańczą i imbirem, albo z chili.
(kul)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Carving - bo człowiek je oczami...

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2013 11:00
Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Nic więc dziwnego, że szefowie kuchni i restauratorzy prześcigają się w pomysłach, które mają oczarować klientów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Starmach: podczas świąt jestem tradycjonalistką

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2013 18:29
- Nie lubię eksperymentować w kuchni podczas świąt. Uważam, że nasze tradycyjne potrawy są genialne i wyśmienite. Nie ma po co ich zmieniać - mówi w Czwórce Anna Starmach. - Jestem dumna z polskiej kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Staropolska kuchnia: bigos z raków i mięso kapłona

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2013 16:00
By choć przez chwilę poczuć smak dawnego, nawet średniowiecznego życia, wcale nie jest potrzebny wehikuł czasu. Niektóre potrawy można odtworzyć i przyrządzić nawet we własnej kuchni, trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać.
rozwiń zwiń