Wszystko co chcielibyście wiedzieć o jajkach, ale boicie się zapytać

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2014 17:30
Choć wszystkie kurze jajka wyglądają podobnie, od dawna wiadomo, że jajko jajku nie równe. Warto wybierać te od „szczęśliwych kur”, czyli kur, które zamiast tłoczyć się w klatkach, mają warunki, by biegać po podwórku.
Audio
  • Co oznaczają symbole na jajkach? - material Kasi Węsierskiej (Czwórka/Poranek OnLine)
  • Jak wygląda praca na fermie kur? - materiał Kasi Węsierskiej (Czwórka/Poranek OnLine)
  • Ulubione śniadania z jajek słuchaczy Czwórki - sonda (Czwórka/Poranek OnLine)
Wszystko co chcielibyście wiedzieć o jajkach, ale boicie się zapytać
Foto: Glow Images/East News

Podstawowym kryterium, według którego powinniśmy wybierać jajka, które chcemy kupić, jest sposób utrzymania kur. Na każdym jajku widnieją oznaczenia cyfrowe, dzięki którym nabywca może zorientować się, skąd pochodzi jajko. Na przykład "1" to "chów na wolnym wybiegu", a "3" oznacza chów klatkowy.

- Choć na co dzień myślimy, że kury po prostu spacerują po podwórkach i znoszą jajka, wcale tak nie jest. Nieco lepszą od pozostałych sytuację mają kury, których jajka oznaczone są numerem "0". Mają one bowiem powierzchnię do życia, w której mogą nawet zażywać kąpieli piaskowych i widzą niebo - mówi Cezary Wyszyński z fundacji VIVA.

Kurczaczek/fot.Glow
Kurczaczek/fot.Glow Images/East News

Poza tym, jak przyznaje kucharz Grzegorz Paluch, jajko od kury szczęśliwej różni się od pozostaych typów jajek nie tylko wielkością, ale także smakiem, barwą i ilością wartości odżywczych. - Żółtko będzie miało intensywną barwę i posmak torfu, gdyż kura, spacerując grzebie przecież w ziemi - opowiada ekspert.

Wyróżniamy także trzy klasy jajek: A, B i C, a także ich rozmiary - Od S do XL.

Tymczasem słuchacze Czwórki jajka jedzą na potęgę. - Lubię właściwie tylko jajecznicę, ale za to pod każdą postacią - mówi jeden z nich. - Na przykład taką na boczku, robioną przez mojego tatę. - Oprócz jajecznicy, na przykład z warzywami, lubię także wszelkiego rodzaju tosty francuskie z jajkami - przyznaje drugi.

(kd/kul)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jaja w wielkim świecie, czyli Wielkanoc w dalekich krajach

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2013 12:00
Jajko sadzone, na miękko, na twardo, w koszulce i bez. Marmurkowe, herbaciane, kiszone i sfermentowane. Wydawałoby się, że to jeden z najmniej finezyjnych kulinarnych składników. Tymczasem jajo nie jedno ma oblicze oraz nie jeden smak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ty też możesz pomóc potrzebującym zwierzakom!

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2013 19:30
Zima to bardzo ciężki czas dla naszych czworonożnych przyjaciół, zwłaszcza tych, które przebywają w schroniskach. Okazuje się, że pomagać im można na bardzo wiele sposobów, a gotówka wcale nie jest do tego potrzebna. Wystarczy właściwie wykorzystać swój czas i umiejętności.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Koszyk wielkanocny: ile zapłacimy za świąteczne zakupy?

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2014 16:00
Za tegoroczne zakupy na Wielkanoc powinniśmy zapłacić mniej więcej tyle samo co przed rokiem - wyliczył portal branżowy dlahandlu.pl.
rozwiń zwiń