Ulep uszka z Czwórką

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 17:20
Nasz reporter Paweł Pawlica zasięgnął rad „uszkowej” ekspertki, aby w czwórkowym studiu ulepić na żywo kilka uszek.
Audio
  • Rozmowa Romka Wójcika z Pawłem Pawlicą
  • Odświeżmy tradycyjne bożonarodzeniowe menu - Tomek Woźniak w "Hyde Parku" (całość)


– By zrobić ciasto na uszka potrzebne są: dwa kilogramy mąki, litr wody, dwa jajka i szczypta soli – zdradza  pani Milena, do której wybrał się nasz reporter Paweł Pawlica. Pani Milena zna się na rzeczy jak mało kto. – W ciągu jednego dnia potrafi ulepić nawet tysiąc pierogów, a więc uszek zapewne też – podkreśla Paweł Pawlica.

Jak tłumaczy pani Milena, wszystkie składniki należy połączyć i ugnieść ciasto. Jest ono gotowe wtedy, gdy po odciśnięciu na nim palca widać linie papilarne. – W tym momencie można już rozwałkowywać ciasto i wycinać z niego kółeczka – mówi uszkowa specjalistka.

Chcąc sprawdzić przepis pani Mileny, Paweł Pawlica przyniósł do czwórkowego studia stolnicę, wałek, mąkę, ciasto i farsz. Co się tyczy tego ostatniego, pani Milena podkreśla, że przed ugotowaniem kapusty należy ją wypłukać. Do gotującej się przepłukanej kapusty powinno się dodać grzyby i całość doprawić wedle uznania.

Następnie, gdy kapusta już jest miękka, należy ją odcedzić i zmielić w maszynce. Rozdrobnioną kapustę trzeba w dalszej kolejności podsmażyć na patelni, by odparowała reszta wody. – W razie potrzeby ponownie doprawiamy – dodaje Pani Milena. Po ostudzeniu, można już nakładać farsz na ciasto.

Jak podkreśla Paweł Pawlica, sposobów na lepienie uszek jest bardzo wiele, ale najważniejsze jest, aby dokładnie zlepić boki ciasta. – Wszystko po to, by uszka się nie rozpadły – tłumaczy.

Zmagania naszego czwórkowego reportera można obejrzeć na filmie. Wystarczy kliknąć w ikonę filmu w ramce po prawej stronie. Zachęcamy także do wysłuchania rozmowy Romka Wójcika z Pawłem Pawlicą.

ap/ŁSz

Czytaj także

Czarno-biała czy awangardowa?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2010 16:17
Warto bawić się świętami, eksperymentować. Na przykład zrobić choinkę z tektury – radził w Czwórce architekt wnętrz Janek Pawlik.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zmień podejście do świąt

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 11:46
- Przestańmy traktować święta jako obowiązek, ciężką robotę, coś, co jest związane z tradycją, a nie z przyjemnością - namawiał Edi Pyrek, terapeuta, podróżnik.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Urządzą nam święta od A do Z

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 12:01
Lepiej jest spędzać czas z rodziną, niż stać w kolejkach – to dewiza firm, których pracownicy gotowi są wyręczyć nas we wszystkich świątecznych przygotowaniach.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Karp nie zamerda ogonem

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 15:34
Nawet jeśli zakup żywego karpia na święta stał się tradycją, to czy barbarzyńską tradycję należy podtrzymywać? – pyta retorycznie Jacek Bożek z Klubu Gaja.
rozwiń zwiń