Jedz zdrowo i trenuj kubki smakowe

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2012 11:58
To nieprawda, że zdrowe jedzenie jest drogie i pracochłonne. Jak przygotować pyszne śniadaniowe pasty do kanapek i czekoladowe trufle bez czekolady opowiadały w studiu dietetyczki Anna Wolska i Iwona Kibil

W kuchni można być twórczym, jeść zdrowo i niestandardowo. Jak to zrobić na specjalnych warsztatach, a także w czwórkowym studiu podpowiadały Anna Wolska i Iwona Kibil, dietetyczki pomysłodawczynie i organizatorki "Witalności na talerzu".
- "Witalność na talerzu" to pomysł na to by posiłki były bardzo zdrowe i dodawały energii. By każdy posiłek był bardzo przyjemny - opowiadają goście.

W czwórkowym studiu dziewczyny przygotowały muzyczne śniadanie - w kolorach reggae - to bardzo aromatyczny zestaw śniadaniowy. - To smaczne i pikantne śniadanie - dodaje energii i dobrego samopoczucia, optymizmu od rana. Wszystkie składniki są polecane z punktu widzenia zdrowego odżywiania. Zapobiegają chorobom, a nawet cofają je - argumentują.

- Wbrew pozorom przygotowanie śniadania nie jest czasochłonne, jest też dość tanie. Składniki są podstawowe. Co najważniejsze - nie zawiera cholesterolu. To doskonała propozycja dla studentów, którzy potrzebują dużo składników mineralnych. Na śniadanie proponujemy np. zdrowy burger fasolowy, mimo, że wygląda jakby był z mięsa - polecają autorki "Witalności na talerzu".

Oprócz fasolowego burgera na śniadanie można przygotować rozmaite pasty do kanapek np. pastę z korzenia pietruszki z orzechami, słodką w smaku bo doprawioną żółtymi i słodkimi przyprawami, bądź pastę czerwoną - pikantną na bazie czerwonej fasoli i ostrych przypraw.

/

Jeśli ktoś nie lubi pewnych smaków, lub do niektórych nie jest przekonany może pokusić się o trening swoich kubków smakowych - to znany na świecie food pairing - jak to zrobić dowiesz się słuchając audycji "Poranek".

(pj)

Czytaj także

Co jest ważniejsze: śniadanie czy obiad?

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2011 15:15
Wiele osób przyznaje się do tego, że nie je śniadań. Co więcej, w związku z tym nie skarży się na brak energii. W audycji "W cztery oczy" sprawdziliśmy, który z posiłków ma większe znaczenie dla naszego zdrowia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak wygląda nasze standardowe śniadanie?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2012 08:20
Sprawdzimy to "W cztery oczy" od 9. do 11. Bądźcie z nami!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Z alergią nie ma żartów

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 15:49
Zwykły człowiek wita wiosnę najczęściej z ulgą. Powiedzieć tego o sobie nie mogą alergicy, dla których budząca się do życia przyroda oznacza szereg dolegliwości związanych z drogami oddechowymi. Ich problemem zajęliśmy się w "Poranku".
rozwiń zwiń