Polskie Radio
Section05
pieczywo

Ks. Leszek Kryża: pomagamy wszędzie ale teraz Ukraina jest na pierwszym miejscu

Idzie zima. Na wchodzie Ukrainy temperatury spadają nawet do minus 30 stopni Celsjusza. Koncentrujemy się na zakupie pieców z rurą, którą będzie można wystawić przez okno. Takie „kozy” umożliwią z jednej strony ogrzanie pomieszczenia, z drugiej ugotowanie ciepłego posiłku. Drugi nasz priorytet to płyty, aby zabić szczeliny okienne z powybijanymi szybami. Jak zawsze pomagamy wszystkim ale teraz Ukraina jest na pierwszym miejscu” - mówi ks. Leszek Kryża, dyrektor Zespołu Pomocy Kościołowi na Wschodzie przy Episkopacie Polski, laureat tegorocznej nagrody Totus Tuus.
Zobacz więcej na temat:  wojna na Ukrainie wojna 2022 Ukraina emigracja uchodźcy Kościół katolicki POLSKA pomoc zima piec pieczywo żywność Episkopat Polski Małgorzata Frydrych

Gwałtowny wzrost eksportu polskiej żywności. Jakie produkty i gdzie najczęściej sprzedaje polskie rolnictwo?

Od stycznia do kwietnia 2022 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wzrosła w stosunku do tego samego okresu 2021 r. o 19,5 proc. do 14 mld euro. Za granicę sprzedawaliśmy głównie mięso drobiowe, papierosy, pieczywo i wyroby piekarnicze - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.  
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA eksport rolnictwo kurs euro KOWR Rosja Unia Europejska papierosy pieczywo

Od ziarenka do bochenka. Jak powstaje pieczywo?

Leszek i Miś Michaś rozmawiali o pieczywie. Wymienili przy tym różne rodzaje wypieków, które można znaleźć w poszczególnych częściach świata. Zatrzymali się we Francji, która słynie ze specjalnego rodzaju rogalików wykonanych z ciasta francuskiego. Wiecie, jak się nazywają? A jakie są tradycyjne polskie rogale?
Zobacz więcej na temat:  pieczywo chleb razowy wypieki radio dla dzieci radio dla rodziców piosenki dla dzieci Miś Michaś

Dobry chleb – tylko z domowej piekarni!

W Polsce są bardzo bogate tradycje piekarnicze, a zapotrzebowanie na dobry chleb – olbrzymie. Do wspomnień z dzieciństwa o świeżym, jeszcze ciepłym chlebie z chrupiącą skórką i aromatycznym miąższem prosto z piekarni, wielu bardzo chętnie wraca. I poszukuje chleba smakującego i pachnącego "jak dawniej", często bezskutecznie. Dlatego coraz częściej zaczynamy piec chleb sami, w domu. Jak samemu upiec dobry i zdrowy chleb? Czy to jest trudne, jakie składniki są do tego potrzebne – o tym właśnie w "Leniwym przedpołudniu" rozmawiała Anna Popek ze swoim gościem.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA chleb pieczywo zdrowie Anna Popek Trójka