Smaki tradycyjne i trochę zakręcone

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2013 11:56
Targ Śniadaniowy wpisał się już w mapę Warszawy. Co tydzień przybywają tam dostawcy smakołyków, a w piątki w Czwórce zdradzają tajniki swoich produktów. Tym razem Anna Langowska dzieli się tajemnicą swoich konfitur.
Audio
  • Anna Langowska zdradza tajemnice powstawania swoich przetworów (Czwórka/Poranek OnLine)
Anna Langowska, Krzysztof Cybruch i Justyna Dżbik
Anna Langowska, Krzysztof Cybruch i Justyna DżbikFoto: Wojciech Kusiński

"Smaki i aromaty" to już znana marka pysznych przetworów. Co tydzień Annę Langowską wraz z cała gamą pysznych słoików możemy spotkać właśnie na Targu Śniadaniowym. W Czwórce przyznaje, że wiele z serwowanych przez nią smaków powstało szybko i przez przypadek.

- Czerwona porzeczka z kolendrą powstała bardzo spontanicznie. Ktoś mi przywiózł bardzo fajne owoce i dodałam przyprawę - opowiada Anna Langowska. Natomiast czarna porzeczka z kardamonem powstawała ponad 2 lata. Szukałam czegoś do czarnej porzeczki, co przebije jej intensywny smak. Wermut i inne alkohole ginęły w jej aromacie - wyjaśnia.

Dżemy, powidła, konfitury to stały repertuar Anny Langowskiej, ale w jej słoikach nie brakuj też bardziej wytrawnych smaków, choćby chrzanu z imbirem. - Każdy, kto go spróbuje, w inny sposób go odbiera - kusi Anna Langowska.
"Smaki i Aromaty" mogą pochwalić się wyjątkowym certyfikatem. Znalazły się na liście dziedzictwa kulinarnego. - Sieć dziedzictwa kulinarnego to inicjatywa europejska. Moja firma została wpisana do tej sieci. W tej grupie znajdują się producenci, którzy produkują żywność w sposób tradycyjny, nie używają chemii. Robią wszystko by ich produkty były dobre i przyjazne dla człowieka - opowiada Langowska.

Gość Czwórki podkreśla, że jak kraj nie mamy się czego wstydzić, jeśli chodzi o nasze tradycyjne, regionalne produkty. To co powinniśmy zrobić to inwestycja w promocję zdrowej, tradycyjnej i ekologicznej żywności.

Dyniowe pyszności na Targu Śniadaniowym.

Krzysztof Cybruch zdradza, że specjalnie na jutrzejszy Targ Śniadaniowy (9 listopada) przyjadą świeże ryby, prosto ze Świnoujścia. Nieoficjalnie zdradza też, że już za chwilę Targ Śniadaniowy będzie miał drugą lokalizację.
(pj)

Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie żywność

Czytaj także

Nadwaga - plaga wśród dzieci i młodzieży

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 13:23
Coraz większa liczba młodych Polaków ma problem z nadwagą. Nadmierna masa ciała częściej występuje u chłopców, jedynaków i wśród dzieci z dużych miast - alarmują eksperci.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie karm swojego dziecka byle czym!

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 11:00
60 procent polskich uczniów nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. Część z nich nie zabiera ze sobą kanapek i między lekcjami korzysta tylko z tego, co oferują szkolne sklepiki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Na Targu Śniadaniowym jedzenie jest podstawą

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2013 10:46
- Na Targu Śniadaniowym można znaleźć wszystko - od świeżego mięsa, przez ręcznie przygotowywane sery, pieczywo, przetwory - mówi Krzysztof Cybruch, współorganizator imprezy. - Przede wszystkim jednak serwujemy śniadania, także na ciepło.
rozwiń zwiń