Czy salami jest z osła?

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2011 11:06
Miejskie legendy mówią, że najlepsze salami jest z uszu tego sympatycznego ssaka z rodziny koniowatych. Jak jest naprawdę? Zdradzimy na wstępie, że fani Kłapouchego mogą spać spokojnie.
Audio

- W swojej karierze, a trwa ona już 46 lat, nigdy nie spotkałem się z salami z osła, nie tylko w Polsce, ale i za granicą – mówił w Czwórce Sławomir Zalewski, prezes cechu rzeźników i wędliniarzy. Skąd więc to powiązanie szlachetnej i nie najtańszej wędliny z poczciwymi osiołkami.

- Prawdopodobnie pierwotnie, przed laty salami było wytwarzane z domieszką mięsa oślego, obecnie jego zawartość w tej długo dojrzewającej wędlinie wynosi 0% - tłumaczyła nasza reporterka Kasia Węsierska.

Dzisiejsze salami produkowane jest z różnych mieszanek mięsa np. wieprzowo-wołowego, lub wieprzowo-baraniego, zaś proces dojrzewania tej wędliny trwa od 3 do 6 miesięcy.

Więcej na temat cyklu produkcyjnego salami dowiesz się klikając w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj".

(bch)

Zobacz więcej na temat: wędliny POLSKA boks
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Spróbuj żyć bez mięsa przez... 30 dni

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2011 12:45
"Zostań vege na 30 dni" to akcja, która ma nakłonić młodych ludzi, by przestali jeść mięso. Dlatego może właśnie teraz warto zastanowić się nad tym, na ile krzywdzimy nie tylko psy i koty, znęcając się nad nimi, ale i krowy, czy kury – jedząc je.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Oszukane mięso: coraz mniej wędliny w wędlinie

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2011 07:00
Pogarsza się jakość wędlin produkowanych w Polsce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warzywa drogie, mięso też

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 14:25
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w październiku wzrosły o 4,3 procent w porównaniu z tym samym czasem roku poprzedniego.
rozwiń zwiń