Ryby - jak je wybierać w sklepie, by nie szkodzić środowisku? Ryby i przetwory rybne są dobrym źródłem m.in. fosforu, selenu, jodu i fluoru. W stosunku do innych produktów żywnościowych szczególnie bogate są w fluor, jod i selen, a konserwy z ryb nie filetowanych także w wapń i fosfor. Na co powinniśmy zwrócić uwagę wybierając ryby w sklepie? Zobacz więcej na temat: ryby owoce morza zdrowie społeczeństwo Boże Narodzenie Roman Czejarek
Owoce morza pełne plastiku Brytyjscy i australijscy naukowcy odkryli metodę, która pozwala zbadać czy i ile plastiku jest we frutti di mare. A niestety on tam jest! Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Kamil Jasieński ekologia jedzenie owoce morza
Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu - Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska owoce morza ryby Małgorzata Raczyńska-Weinsberg gotowanie
Francja: rekordowo olbrzymią ostrygę wyłowiono z Atlantyku Ten połów zostanie zapamiętany na lata. Z wód Oceanu Atlantyckiego u zachodnich wybrzeży Francji wyłowiono gigantyczną ostrygę. Jej długość wynosi prawie 30 centymetrów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Francja ostrygi owoce morza
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria jedzenie Łukasz Modelski KULTURA NAUKA ryby ryba owoce morza
Diabeł morski na talerzu w wykwintnym wydaniu W Ameryce o tej rybie zwykło się mawiać "poor man’s lobster", czyli "homar biednych ludzi", choć jej smak aż prosi się o lepszą rekomendację. Żabnica, nazywana diabłem morskim, odstrasza wyglądem, ale jest smaczna. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka gotowanie ryby owoce morza
Owoce morza – cenne skarby wielkich wód Krewetki, homary, kraby, ostrygi, ośmiornice – to najczęściej spożywane owoce morza. Jedni się nimi zajadają, a innych przeraża już sam ich wygląd. Warto się do nich przekonać, bo są prawdziwą skarbnicą elementów odżywczych i białka, a co więcej - cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Zobacz więcej na temat: jedzenie krewetki kulinaria ostrygi owoce morza STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
"O" jak owoce morza Czym są owoce morza i czemu zawdzięczają swą nazwę? Zobacz więcej na temat: owoce morza przekąski Smak na tak kulinaria
Ryby i owoce morza to podstawa zdrowej diety Na zmianę diety i przyzwyczajeń żywieniowych nigdy nie jest za późno. - Warto postawić na ryby. Tym bardziej, że na ich przygotowanie jest wiele sposobów, z których rzadko korzystamy - zachęca Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz Kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta owoce morza zdrowie
Kokaina warta 30 milionów euro ukryta w małżach Około 430 kilogramów kokainy, o czarnorynkowej wartości 30 milionów euro, odkryto w kontenerach z małżami w porcie w Hawrze na północy Francji. Zobacz więcej na temat: narkotyki owoce morza policja przestępczość
Portugalia: mniej owoców morza Portugalia wprowadza czasowy zakaz poławiania małży. Powodem są wysokie temperatury, które przyczyniają się do powstawania szkodliwych toksyn. Zobacz więcej na temat: owoce morza Portugalia
Lato z Radiem: zupy i owoce leśne – dobre, bo polskie - Dawniej kiedy częstowałam swojego znajomego z Włoch kiszonym ogórkiem oburzył się, że jest zepsuty. Dziś wszędzie na świecie ludzie chcą spróbować wszystkiego – Agnieszka Małkiewicz, organizatorka imprez kulinarnych wyjaśnia dlaczego warto promować polskie jedzenie. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia włoska owoce morza Lato z Radiem 2013
Co wspólnego mają małże i ludzie? Według holenderskiej reżyserki, autorki dokumentu "Małże i miłość" wiele. Zobacz więcej na temat: FILM premiera owoce morza recenzja Transatlantyk
Wspólne biesiadowanie przy kociołku Kiedy wszyscy jedzą skupieni wokół jednego miejsca to umacnia przyjaźń i więzy międzyludzkie. O swoich sposobach na rodzinny posiłek opowiadają w "Czterech porach roku" Barbara i Piotr Adamczewscy. Zobacz więcej na temat: owoce morza
U nas mikołajki, a w Turcji tańczą derwisze Słoneczne wybrzeże, wirujący derwisze, bakłażan pod każdą postacią i Stambuł, który wciąga jak narkotyk - taka jest Turcja, kraj dwóch kontynentów i wielu twarzy. Zobacz więcej na temat: bodrum Czwórka Istambuł owoce morza Stambuł Turcja zakąski
Jest kuchnia, która zaskoczyła nawet Jamiego Olivera W swojej najnowsze książce znany kucharz połączył gotowanie z podróżowaniem i przygodą. - I okazało się, że są kraje, które mogą jeszcze kulinarnie go zaskoczyć – zdradziła w Jedynce Maria Brzozowska, tłumaczka "Kulinarnych wypraw Jamiego”. Zobacz więcej na temat: gotowanie owoce morza ciasta przyprawić risotto
Omułki Spośród arcybogatej oferty, jaką może się pochwalić Portugalia w dziedzinie owoców morza, szczególnie upodobałam sobie mexilhões (czyt.mesziljojsz), czyli - po naszemu - omułki. Zobacz więcej na temat: IAR owoce morza Portugalia POLSKA kolacja gotowanie
Sardynkowy i plażowy raj Europy Zobaczenie "Ciepłych gaci" i skosztowanie pasztetu z sardynek, to turystyczne obowiązki, każdego, kto wybierze się do Portugalii. O tym coraz częściej odwiedzanym przez Polaków kraju w Czwórce opowiedziała Anna Jasińska. Zobacz więcej na temat: Europa koniec świata owoce morza pasztet Portugalia