X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Owady na talerzu: pasta ze świerszczami i risotto z chrząszczy

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2013 19:14
Kornelia jest biologiem i od wielu lat fascynują ją owady. Wybrała się więc na warsztaty kulinarne do Tajlandii, gdzie poznała tajniki przygotowania z nich dań. Uważa, że mają ogromne właściwości odżywcze i stara się zachęcić jak najwięcej osób do posmakowania takich specjałów.
Audio
  • Reportaż pt. "Przysmaki" autorstwa Joanny Bogusławskiej (Czwórka/4 do 4)
Szarańcza z grilla
Szarańcza z grillaFoto: wikimedia.commons/fot.Thomas Schoch

- Trzeba je przepłukać, oczyścić z odchodów - bohaterka reportażu Czwórki pt. "Przysmaki" tłumaczy, jak przygotować potrawę z owadów. - Na razie są jeszcze żywe, ale przed smażeniem włożymy je na chwilę do lodówki, by potem nie podgrzewać ich tak "na żywca".

Z czego przygotowuje się takie specjały? - Akurat dziś mamy na przykład drewnojady, czyli larwy chrząszczy - tłumaczy Kornelia. - Ugotujemy z nich risotto, do którego dodamy orzechy i marchewkę.

Kornelia opowiada, że obserwowanie owadów to nie tylko jej praca, ale także, a może nawet przede wszystkim, pasja. - Wraz z mężem często przygotowujemy z nich dania. Może to być sushi, ale robimy także szaszłyki, placki, albo pastę ze świerszczami.

Wszystko zaczęło się dwa lata temu. - Pierwszy raz nastawialiśmy się na jedzenie owadów, gdy planowaliśmy wyjazd do Azji - wspomina mąż Kornelii. - Okazało się, że wówczas niewiele było ku temu okazji, więc spróbowaliśmy swoich sił na specjalnych warsztatach już po powrocie do domu. Wykonanie takich dań nie jest problemem, więc zaczęliśmy eksperymentować.

Czytaj także: reportaże w Czwórce <<<

Reportaż pt. "Przysmaki" autorstwa Joanny Bogusławskiej powstał w Studiu Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia.

(kd)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Masz za dużo rzeczy? Zamiast je układać, pozbądź się ich

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2013 20:30
- W pewnym momencie dałam się uwieść kulturze konsumpcyjnej. Zaczęłam zarabiać więcej i kupować więcej. Jakby to był zakupoholizm. Wizytą w sklepie poprawiałam sobie nastrój. A rzeczy przybywało - mówi bohaterka reportażu pt. "Minimaliści".
rozwiń zwiń

Czytaj także

By bajki mówiły polskim głosem

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 17:49
Bohaterowie amerykańskich bajek w Polsce mówią po polsku. Aby tak się stało potrzeba pracy całego sztabu ludzi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pole dance - taniec z czarnym PR

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2013 15:10
Jednoznacznie erotyczne konotacje powodują, że ten taniec nie budzi dobrych skojarzeń. Ale odkąd pole dance zaczęły uprawiać i gospodynie domowe, i sportsmenki, okazało się, że wymaga on niezwykłej zręczności i ma wiele wspólnego z akrobatyką.
rozwiń zwiń