Jak Edward Nożycoręki został królem grilla?

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2016 18:50
- Bohater filmu Tima Burtona, jak to zwykle w przypadku obrazów tego reżysera bywa, był wyjątkowy. Co prawda miał problemy z jedzeniem, za to z kebabem poradził sobie rewelacyjnie - mówi Magda Maksimiuk, dziennikarka filmowa.
Audio
  • Kuchnia filmowa. Co jedli bohaterowie filmu "Edward Nożycoręki"? (Pasjonauci/Czwórka)
Edward Nożycoręki został zrealizowany według scenariusza, który powstał na podstawie dziecięcej wizji jego twórcy - Tima Burtona
"Edward Nożycoręki" został zrealizowany według scenariusza, który powstał na podstawie dziecięcej wizji jego twórcy - Tima BurtonaFoto: PAP/LFI/ARLETT VEREECKE

"Edward Nożycoręki" powstał w 1990, a w tytułową rolę wcielił się Johnny Deep. - Delikatny chłopak-cyborg zamiast rąk miał nożyce, którymi zresztą zręcznie się posługiwał - opowiada Maksimiuk. - A jednym z niezapomnianych momentów w filmie jest scena, w której Edward serwuje shish-kebaby - dodaje.

Magda Gendźwiłł, współautorka bloga "Crust and Dust" podpowiada, jak zrobić filmowe danie i tłumaczy czym shish-kebab rózni się od klasycznej wersji tego dania.

***

Tytuł audycji: Pasjonauci

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Przygotowała: Ola Opala

Data audycji: 25.06.2016

Godzina audycji: 17.40

kul/mc


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Małe miasteczka, duże koszmary. Twin Peaks i nie tylko

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2016 12:30
- Małe miasteczko, w którym wszyscy się znają, to dla filmowców idealne tło dla najbardziej skomplikowanych opowieści - przekonuje dziennikarz Jacek Sobczyński.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tilda Swinton i... lody dla krwiopijców

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2016 18:30
W filmie Jima Jarmuscha charyzmatyczna brytyjska aktorka wciela się w rolę wampirzycy. Nie tylko po mistrzowsku przeżywa emocje związane z jedzeniem, ale też sama kreuje nowe smaki.
rozwiń zwiń