Niezdrowo, kalorycznie i tłusto, ale… megapysznie!

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2011 17:08
Omlety, smażony bekon, frytki, a na deser czekolada... To artykuł o najbardziej niezdrowych, ale i najsmaczniejszych potrawach, jakie można sobie wyobrazić. Uwaga! Jeśli akurat jesteś głodny, a lubisz dobrze zjeść – lepiej nie klikaj w ten tekst!
Audio
  • O najbardziej niezdrowych przysmakach - rozmowa w Czwórce

Amerykańskie fastfoody są legendarne. Zasłynęły głównie tym, że ich produkty mają opinię najbardziej niezdrowego i kalorycznego jedzenia na świecie. Bekon, jajka, wszystko smażone, tłuste i niezdrowe, ale przepyszne. Tak zresztą wygląda znakomita większość dań kuchni amerykańskiej. Choćby tradycyjne śniadania, które są baaaardzo obfite. – Zazwyczaj taki posiłek to omlet z trzech jaj i jakichś warzyw w środku – mówi Marcin Sołtyk, który na co dzień jest szefem kuchni. – Do tego dochodzi pewien rodzaj placków ziemniaczanych, kiełbaski norymberskie, dobrze wysmażony bekon i część owoca, np. grapefruita, albo pomarańczy.

Tymczasem w Kanadzie powstał nawet specjalny program kulinarny, taki "Jakass w kuchni", czyli "Epic Meal Time". I bije rekordy popularności. Prowadzący przygotowują dania najbardziej kaloryczne i tłuste, jakie tylko można sobie wyobrazić, np. batony czekoladowe z orzechami i karmelem, smażone na głębokim tłuszczu.

Idea programu opiera się na tym, by potrawy przygotowywać z najbardziej tłustych, kalorycznych i zupełnie niezdrowych przysmaków. Jednak każdy odcinek w sieci ogląda ponad 5 mln osób z całego świata.

Kuchnią w "Epic Meal Time" rządzi kilka reguł, m. in. wszędzie pojawia się bekon i sporo alkoholu. – Szef tego zamieszania jest z wykształcenia naprawdę kucharzem – donosi reporterka Polskiego Radia Ewelina Grygiel. – Reszta to przyjaciele i ludzie z fantazją.

O tym, jak naprawdę przyrządza się dania w prawdziwych amerykańskich fastfoodach dowiesz się, słuchając całej rozmowy na ten temat w audycji "Pod lupą".

Internauci też mają swoje, sprawdzone przepisy. Królują przeróżne pizze w podwójnym serem oczywiście i kebaby z baraniny (również z serem, a jakże). Niektórzy są też koneserami rodzimej, typowo polskiej kuchni i polecają m. in. "wielkiego i ociekającego tłuszczem schaboszczaka ze świni", czy "gołąbki które powodują mega wzdęcia". A to tylko niektóre propozycje.

(kd)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Gotujemy i... smakujemy!

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2011 01:00
Mamy nadzieję, że minione świąteczne dni tylko rozbudziły Wasze apetyty i najbliższe wieczory bardzo chętnie spędzicie z nami w... kuchni, zapraszamy!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dość diety, czas zacząć być szczęśliwym

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2011 13:59
Podobno, jak mówią nam poradniki, można schudnąć dziesiątki kilogramów "bez wyrzeczeń" i "w kilka tygodni". Tymczasem Michelle May w swojej książce "Jedz to, co kochasz, kochaj to, co jesz" przekonuje, że żadna dieta nie ma sensu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Po hamburgera tylko po kryjomu

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2011 12:28
Moda na zdrowe odżywianie zapoczątkowała trend na ukradkowe wizyty w fast foodach. Szczególnie nocą klienci pałaszują zakazane smakołyki.
rozwiń zwiń