Płynne złoto. Wybieramy najlepszą oliwę!

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2017 15:17
Już przed wiekami ludzie opanowali sztukę "wydzierania" roślinom ich oleistych soków np. z drzewa oliwnego, które uprawiano przed 3500 lat na Krecie. A jak dziś wybrać najlepszą oliwę?
Audio
  • Kupujemy oliwę - ja, gdzie i za ile? (Stacja Nauka/Czwórka)
Najzdrowszą oliwą z oliwek jest ta, którą pozyskiwano z pierwszego tłoczenia
Najzdrowszą oliwą z oliwek jest ta, którą pozyskiwano z pierwszego tłoczeniaFoto: Shutterstock.com/Syda Productions
Czytaj także
zupa 1200.jpg
Glutaminian sodu - to on odpowiada za piąty smak

- Przy wyborze odpowiedniej jakości tłuszczów powinniśmy skupić się na nienasyconych formach. Należy też pamiętać, że oleje roślinne, tłoczone na zimno, które pochodzą z grupy NNKT nie nadają się do smażenia. Wyjątkiem jest olej rzepakowy - wyjaśnia dietetyk Magdalena Kaliszewska. - Zalecałabym też ostrożność w spożyciu oleju kokosowego, ponieważ może niekorzystnie wpływać na nasz cholesterol - dodaje.

Ile trzeba zapłacić za dobrą oliwę? Dlaczego warto włączyć do diety olejek z ostropestu plamistego? I czy olej palmowy rzeczywiście jest niezdrowy? Więcej o tym w materiale Ani Borkowskiej.    

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 4.09.2017

Godzina emisji: 12.33

kul/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Lara Gessler: jem więcej, ćwiczę mniej, wyglądam lepiej

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2017 10:00
- Waga kłamie i nie mówi wszystkiego o sylwetce. A przecież oprócz kilogramów chodzi jeszcze o skład naszego ciała - mówi Lara Gessler, która w ciągu 90 dni odmieniła swoje życie...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kajzerka kontra grahamka. Jakie pieczywo wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2017 16:07
Który chleb jest najzdrowszy, a jednocześnie smaczny: orkiszowy, gryczany, pszenny, żytni, amarantusowy, a może kukurydziany?
rozwiń zwiń