Za 40 lat zabraknie ryb w morzach i oceanach?

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2019 13:59
Naukowcy alarmują, że liczba ginących organizmów morskich stale rośnie. U wybrzeży Chin i Japonii liczba ryb zmiejszyła się nawet o 1/3. 
Audio
  • Ocieplenie klimatu zagrożeniem dla ryb (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay (domena publiczna)

Eksperci podkreślają, że głównym winowajcą jest zmiana klimatu, która powoduje ocieplanie wód. Jednak ona nie dokonuje się sama, a odpowiedzialni za ten stan rzeczy jesteśmy my, ludzie. - Emitujemy zbyt dużo gazów cieplarnianych - mówi Justyna Zajchowska z WWF. - Jedną z konsekwencji tego jest fakt, że pewne gatunki będą zmieniać swój zasięg. Będą wybierać wody, które bardziej preferują np. poszukiwać tych chłodniejszych. W konsekwencji będzie to wpływało m.in. na rybołówstwo. 

Justyna Zajchowska podkreśla, że zmiana klimatu wpływa też na układ prądów morskich, a one wpływają na zasolenie. - Pewne gatunki preferują wody słone, inne mniej. Dlatego to też przyczyni się do przemieszczania ryb - wyjaśnia ekspertka. 

Innymi problemami zagrażającymi rybom są: nadmierna eksploatacja, czyli przełowienie, co zagraża stabilności populacji, nielegalne połowy czy liczne zanieczyszczenia. Jakie są warunki etycznych połowów? Gdzie szukać wskazówek, jakie ryby wybierać? O tym w załączonym materiale. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Weronika Puszkar

Data emisji: 26.03.2018

Godzina emisji: 12.49

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Żyrafy na liście zagrożonych gatunków. "Wymierają po cichu"

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2019 15:38
Od 2016 roku żyrafy znajdują się na liście gatunków zagrożonych. W ich przypadku naukowcy mówią o "cichym wymieraniu", ponieważ dramatycznej sytuacji nie towarzyszą właściwie żadne akcje społeczne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak jest badane mięso, które jemy?

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2019 14:30
W ostatnim czasie w Polsce mięso z chorych krów trafiło do kilkudziesięciu miejsc. Pojawiły się więc pytania: czy przez to możemy się czymś zarazić? Jaka jest badane mieso, które trafia na nasze stoły?
rozwiń zwiń