Rośliny mięsożerne. Wszystko po to, żeby przetrwać

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2020 14:35
W okresie kwarantanny wiele osób zajęło się roślinami i domowym ogrodnictwem. Pewnie jednak niewiele osób przygarnęłoby roślinę mięsożerną. Skąd właściwie wziął się taki sposób odżywiania wśród roślin? 
Audio
  • Profesor biologii Bartosz Płachno z Uniwersytetu Jagiellońskiego opowiada o roślinach mięsożernych (Stacja nauka/Czwórka)
Rosiczka pożerająca komara. Rośliny te wabią owady kolorami i pojawiającymi się na listkach wypustkami, przypominającymi kropelki rosy
Rosiczka "pożerająca" komara. Rośliny te wabią owady kolorami i pojawiającymi się na listkach wypustkami, przypominającymi kropelki rosyFoto: Pixabay.com/Public Domain
rzepak pszczoły1200.jpg
Codzienność pszczół w ulu. "Tu każdy ma swoje zadanie do wykonania"

Należy pamiętać, że mówimy o roślinach mięsożernych, a nie owadożernych. - Wiemy już, że te rośliny chwytają, zjadają, trawią przeróżne organizmy, bezkręgowce, nie tylko owady, a nawet drobne kręgowce, choć te dosyć rzadko - mówi profesor biologii Bartosz Płachno z Uniwersytetu Jagiellońskiego. - Uważa się, że pierwsze rośliny mięsożerne pojawiły się 7 milionów lat temu. Z bursztynu mamy rośliny, które przypominają np. współczesny rodzaj "Roridula" - niektórzy upatrują, że te szczątki należą do roślin mięsożernych - dodaje. 


medytacja_1200.jpg
Medytacja - relaks dla umysłu i dla ciała

Okazuje się, że zmiana sposobu odżywiania zapewniła tym roślinom szereg korzyści, nawet w ubogiej w składniki odżywcze glebie. - Jest to pewnego rodzaju przystosowanie do specyficznych siedlisk, w których związków azotu i fosforu jest bardzo mało, albo są w formie która jest trudno przyswajalna dla roślin - wyjaśnia profesor. 

Każda z roślin mięsożernych które znamy na tzw. pułapkę. - To organ, który jest przystosowany do zwabiania, chwytania, zabijania zdobyczy - wyjaśnia ekspert. - Później w obrębie pułapki następuje trawienie organizmu. Co jest najważniejsze dla rośliny, to pobranie związków głównie fosforu, azotu z ciała schwytanego zwierzęcia - dodaje. 

Można powiedzieć, że pułapka rośliny to taki żołądek. Dzięki wytwarzanym przez roślinę enzymom, w obrębie pułapki ciało ofiary jest trawione. 

Rośliny mięsożerne występują niemal na całym świecie, z wyjątkiem obszarów skutych lodem czy pustyń. W Polsce mamy szereg takich roślin, ale nasz kraj nie jest zbyt bogaty w tego typu roślinność, w porównaniu z Australią czy Ameryką Centralną. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz 

Materiał: Agata Nowotnik

Data emisji: 11.06.2020

Godzina emisji: 12.36

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy pająków krzyżaków należy się bać?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2018 12:17
Większość osób patrzy na pająki z obrzydzeniem, a niektórzy z przestrachem. Jednak czy tak często spotykany pająk krzyżak stanowi dla nas jakiekolwiek zagrożenie?
rozwiń zwiń