X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Filmy dla smakoszy. Przez żołądek do serca... kinomana

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2016 13:20
- W kinie jada się bardzo dużo afrodyzjaków. Zazwyczaj służą one jako gra wstępna, albo są ucztą dla podniebienia zarówno bohatera filmu, jak i widza - uważa dziennikarka filmowa Magda Maksimiuk.
Audio
  • Jak smakuje kino kulinarne? Opowiadamy o najciekawszych obrazach z jedzeniem w tle (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Smak curry to dowód na to, że życie jest jak hinduskie jedzenie - bogate w aromaty, smaki i kolory
"Smak curry" to dowód na to, że życie jest jak hinduskie jedzenie - bogate w aromaty, smaki i koloryFoto: mat. prasowe/Gutek Film

Romans w kuchni stworzył Peter Greenaway w filmie "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek". Georgina i Michael poznają się w restauracji należącej do męża kobiety. Ich namiętny romans rozgrywa się na zapleczu Le Hollandais za przyzwoleniem szefa kuchni. Od uroczystej kolacji rozpoczyna się także uczucie Anny i Williama w "Notting Hill". - W indyjskim "Smaku curry" bohaterowie zakochują się w sobie przez kulinarną pomyłkę. To zupełnie inne od europejskiego spojrzenie na kuchnię i na miłość - opowiada gość Czwórki.

W audycji opowiadamy o najciekawszych i najbardziej oryginalnych kulinarnych produkcjach filmowych. Zdradzamy, dlaczego w menu romantycznej kolacji we dwoje powinien znaleźć się tatar, która roślina określana jest mianem "bezwstydnicy" i w jakim filmie wykwintna francuska kolacja otwiera serca członków hermetycznej duńskiej społeczności.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magda Maksimiuk (dziennikarka filmowa)

Data audycji: 3.07.2016

Godzina audycji: 15.05

kul/ei

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tilda Swinton i... lody dla krwiopijców

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2016 18:30
W filmie Jima Jarmuscha charyzmatyczna brytyjska aktorka wciela się w rolę wampirzycy. Nie tylko po mistrzowsku przeżywa emocje związane z jedzeniem, ale też sama kreuje nowe smaki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dzień Taty w kinie. Ojcowie, których chcielibyśmy mieć

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2016 13:00
- Po filmie "Chcę się żyć" usłyszałem z wielu ust mnóstwo ciepłych słów o mojej roli. Okazało się, że byłem świetnym ojcem, a to dla mnie jako aktora i taty, największe wyróżnienie - przyznaje Arek Jakubik.
rozwiń zwiń