X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Gdy pomidory słuchają Wagnera

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2019 11:57
- Filmy kulinarne są niezwykłym fenomenem - mówi Lucyna Zębowicz, współtwórczyni kolektywu Films for Food. - Takim jest tez obraz "Wagner i pomidory" dodaje. 
Audio
  • Lucyna Zębowicz współtwórczyni kolektywu Films for Food opowiada o filmach kulinarnych (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

- Tych produkcji powstaje na świecie bardzo wiele. Mamy w czym przebierać. Jeździmy na festiwale do San Sebastian, do Berlina. Byliśmy też we Włoszech w Bergamo - wymienia gość Beaty Kwiatkowskiej. - Zachwycamy się, że można opowiedzieć tyle ciekawych rzeczy, historii o nas, historii naszej kultury poprzez kulinaria. Ciągle gdzieś na marginesie żałując, że takie filmy nie powstają u nas, w Polsce - dodaje. 

Films for Foods prezentuje to, co najciekawsze w kinie kulinarnym. Takim obrazem jest też "Wagner i pomidory". - Przywieźliśmy ten film, bo nas zauroczył. Opowiada o greckich farmerach z Tesalii, którzy uprawiają pomidory. Puszczają im muzykę Wagnera na polu żeby lepiej rosły - dodaje. 

Czy to przynosi skutek? Co dzieje się dalej z pomidorami z plantacji i czy mają szansę podbić świat? O tym w rozmowie z audycji. 


***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Lucyna Zębowicz (współtwórczyni kolektywu Films for Food)

Data emisji: 1.12.2019

Godzina emisji: 13.16

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jedzenie, kino, opera, pleśń, gnicie. Smacznego

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2018 11:24
W "River of Fundament" Matthew Barneya egipska mitologia przeplata się ze współczesną kulturą Stanów Zjednoczonych. A jedzenie wykorzystane na początku zdjęć do filmu towarzyszy akorom przez 4 lata tworzenia obrazu. Gnije, pleśnieje, rozkłada się. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 14:00
Myszka Miki 90 lat temu zadebiutowała na ekranie. A co jadł ten sympatyczny gryzoń, i jak się to zmieniło przez ostatnie 90 dekad? A co konsumowali inni bohaterowie Disneya?
rozwiń zwiń