X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Co gotuje Mama Muminka? I czemu Saamowie pieką chleb dopiero od 200 lat

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2018 12:00
Finlandia - kraj świętego Mikołaja, sauny, zespołów metalowych, skoków narciarskich i ojczyzna Muminków. Oprócz tego, ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. 
Audio
  • Magda Tomaszewska-Bolałek opowiada o kuchni fińskiej (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: svariophoto/Shutterstock.com

Ze względu na burzliwą przeszłość historyczną we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie.

"Tradycje kulinarne Finlandii" to kolejna książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - badaczki kultury żywieniowej, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych kulinarnych nagród. - Wiele fińskiego jedzenia znajdziemy w opowieściach o Muminkach - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. - Mama Muminka, poza tym, że słynęła z niezwykłej mądrości i pragmatyzmu, to też świetnie gotowała - dodaje. 

Mama Muminka raczyła gości przeróżnymi specjałami: pachnącymi owsiankami, naleśnikami, bułeczkami czy tortem hiszpańskim Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Kuchni fińskiej towarzyszą tradycyjne nazwy potraw, trudne do wymówienia dla obcokrajowców. Zwykły kleik żytni z borówką brusznicą to słowo na 18 liter. Dlaczego ciepłe kleiki od wieków były podstawą fińskiej diety? Czemu tradycja saamskiego chleba jest tak krótka? Jaką potrawę Finowie zabierają w podróż? Jak smakuje mięso łosia czy renifera? O tym m.in. w rozmowie ze "Sztuki jedzenia". 

Uczta1200.jpg
"Uczta Króla" w kuchni Barona

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magda Tomaszewska-Bolałek (autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii")

Data emisji: 25.11.2018

Godzina emisji: 13.08

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Obieżysmak radzi, jak poznawać świat od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2016 11:42
- Warto zejść z utartego szlaku i próbować street foodu. Nawet dwie ulice dalej znaleźć można ciekawą knajpkę, choć wiadomo, to zawsze obciążone jest pewnym ryzykiem - mówił Obieżysmak, czyli podróżnik i bloger Paweł Fabrykiewicz
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smaki świata. Wybierz się w kulinarną podróż

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2017 18:17
Francuzi nie wyobrażają sobie życia bez bagietek, Niemcy bez tradycyjnego sznycla, zaś włoska pizza i spaghetti podbijają serca i żołądki ludzi na całym świecie. Czego spodziewać się możemy w innych zakątkach świata?
rozwiń zwiń