Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 11:40
- Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. 
Audio
  • Gosia Molska opowiada o kuchni Lucyny Ćwierczakiewiczowej (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: marketlan/Shutterstock

- Do momentu wydania książki "365 obiadów" nie było żadnej książki kulinarnej, celowanej do gospodyń domowych - mówi rozmówczyni Michała Piwowarka. - To jest publikacja bardzo praktyczna - pełna porad, logicznie podzielona - dodaje. 

kuchnia koreanska bibimbap 1200 pixa.jpg
Kuchnia koreańska. Jak Marta Dymek oczyszcza lodówkę

Przepisy kulinarne z XIX wieku pisane były trochę inaczej niż współcześnie. Brakuje w nich dokładnych gramatur, a proporcje podane są specyficznym językiem, lub nie podane w ogóle. - Tę książkę trzeba rozszyfrować - podkreśla Gosia Molska. 

W książce Ćwierczakiewiczowej znajdziemy też elementy współczesne, jest tu doskonały spis treści - podzielony na miesiące. A co Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponuje na październikowe obiady? Jaką potrawę Gosia Molska przyrządziła wraz z Michałem Piwowarkiem? O tym w nagraniu z audycji.

ZOBACZ TAKŻE Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kulinarna gwiazda XIX wieku >>>

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek 

Data emisji: 24.10.2018

Godzina emisji: 7.16

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Marieta Marecka gotuje z książki z 1973 roku

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2018 10:33
Wydaje się, że w dobie internetu książki kucharskie nie są już potrzebne. Zastąpują je blogi, filmy na YouTube czy zwyłe gify. Tymczasem mistrzowie kuchni wracają do kultowych publikacji. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia koreańska. Jak Marta Dymek oczyszcza lodówkę

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 11:41
- Ostatnie lata spędziłam na przemieszczaniu się w różne miejsca - opowiada Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. - Zdecydowanie często wypadało to gdzieś w Azji i stamtąd przywiozłam sporo różnych publikacji i książek - dodaje. 
rozwiń zwiń