Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2022 12:10
Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. 
Chimichanga to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej
Chimichanga to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiejFoto: shutterstock/Olya Detry

Pod tajemniczą nazwą "chimichanga" kryje się smażone na głębokim oleju burrito. - Chimichanga ma ciekawą i bogatą historię. Jak głosi legenda, powstała ona na początku XX wieku i była dziełem przypadku - opowiada szef kuchni Olaf Michalczyk. - W jednej z restauracyjnych kuchni burrito wpadło do frytownicy i zaczęło się smażyć. Właścicielka użyła wulgarnego słowa hiszpańskiego, jednak mając wzgląd na gości, dodała do tego inne słowa i tak powstała "chimichanga".

Smażone burrito okazało się pyszne, a nazwa się przyjęła. Od tamtego momentu chimichanga cieszy się wielką popularnością wśród wielbicieli meksykańskiego jedzenia zarówno w Meksyku, jak i w Stanach Zjednoczonych.

Jak ją zrobić? - Najlepiej przygotować sobie tortillę samemu, ale też można skorzystać z gotowej. Jest wiele sklepów, które oferują dobrej jakości tortille. Najlepiej kupić taką największą, czyli około 35 cm. Następnie robimy pastę z fasoli. Do tego możemy wykorzystać czarną lub pinto - radzi szef kuchni. - Możemy też wykorzystać fasolę z puszki. Smażymy z dodatkiem cebuli, kminu, soli i pieprzu. Następnie blendujemy ją lub ugniatamy na masę, którą smarujemy środek burrito. Do tego dodajemy ryż, odrobinę salse pico de gallo, guacamole, wolno pieczoną szarpaną wołowinę, a dla lepszego efektu odrobinę cheddaru.

Żeby danie było chrupiące, smażymy je na głębokim tłuszczu, jeśli chcemy użyć mniej tłuszczu, obsmażamy na patelni z każdej strony. W ten sposób uzyskujemy efektowne i smaczne danie. - Tu chodzi o teksturę i efekt chrupkości. Burrito zmienia się w coś na kształt tostadas, czyli smażonych tortilli, które w kontakcie z sosem nie namiękają tak szybko i zachowują swoją strukturę - tłumaczy Olaf Michalczyk. - To są zupełnie inne doznania niż przy jedzeniu tradycyjnego burrito.


Źr. Youtube/Chimichanga - przepis na ulubione danie Deadpoola 🇲🇽

Sprawdź także:

 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Małgorzata Jakubowska 

Materiał: Mateusz Kulik

Data emisji: 20.05.2022

Godzina emisji: 7.12

aw

Czytaj także

Śniadanie rodem z meksykańskiego rancho

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2021 15:00
Huevos rancheros to danie, którego powinien spróbować każdy fan kuchni meksykańskiej. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Quesadilla - jak przygotować ją we własnym domu?

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2022 11:40
Quesadilla to jedno z najbardziej znanych dań meksykańskiej kuchni. - Queso, czyli ser, plus tortilla - równa się quesadilla - mówi w Czwórce Marieta Marecka, autorka książek i programu kulinarnego. - Dość szybko można ją przyrządzić w domu.
rozwiń zwiń