Śniadanie rodem z meksykańskiego rancho

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2021 15:00
Huevos rancheros to danie, którego powinien spróbować każdy fan kuchni meksykańskiej. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

Posłuchaj
Photo Spirit Shutterstock jamajka owoce targ ludzie 1200.jpg
Kuchnia Karaibów. "Tygiel kulturowy, w którym mieszają się smaki"

Jaka po ranczersku - bo tak brzmi polska nazwa meksykańskiego śniadania - to nic innego jak: sadzone jajka, boczek, pasta z fasoli, awokado, pomidorowa salsa podane na chrupiącej, podsmażonej tortilli. Przygotowanie całości może na początku wydać się skomplikowane, ale wbrew pozorom nie jest trudne.

Sprawdź także:

Huevos rancheros przypomina szakszukę i - jak twierdzą znawcy - też sprawdza się jako "lekarstwo na syndrom dnia poprzedniego". Podobnie jak z szakszuką, na huevos rancheros przepisów jest co niemiara. Wszystko zależy od regionu, a nawet i domostwa. O najciekawszych sposobach przyrządzania tego dania opowiemy w audycji.

***

Na audycję "Nie na-żarty" w sobotę (17.04) po godz. 17.00 zaprasza Mateusz Kulik.

kul



Czytaj także

Mielony z grilla na patyku. Jak przyrządzić čevapčići?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2021 11:00
Čevapčići przywołuje wspomnienia z wakacji w gorącej Chorwacji. To także doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

La bistecca alla fiorentina. Prawdziwa sztuka mięsa

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2021 09:00
Zazwyczaj kuchnia włoska kojarzy się z makaronami, pizzą, rybami i owocami morza. Tymczasem wśród tradycyjnych potraw serwowanych w Italii jest także solidny befsztyk. - La bistecca alla fiorentina to jeden z najtrudniejszych steków do przygotowania, bo robi się go z dwóch rodzajów mięsa - wyjaśnia szef kuchni Chris Jabłoński
rozwiń zwiń