"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak dobrze wykorzystać ten czas?

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2022 11:19
- Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór".
Małgorzata Minta podaje w swojej książce proste przepisy na przekąski, sałatki, makarony i desery
Małgorzata Minta podaje w swojej książce proste przepisy na przekąski, sałatki, makarony i deseryFoto: Zamrznuti tonovi/Shutterstock

- Kolacja to taki popołudniowy albo wieczorny posiłek, który jemy po powrocie do domu po ciężkim dniu. To czas, który możemy podarować sobie i spędzić go z bliskimi - tłumaczyła Małgorzata Minta. - Podczas kolacji możemy "odpuścić", odprężyć się i trochę o siebie zadbać. 

Jak podkreśliła, w dziedzinie spożywania posiłków - co kraj, to obyczaj. - To może powodować nawet pewne nieporozumienia. - W rożnych regionach je się w innej formie i o różnych porach. Brytyjczycy mają obiady i kolacje, a dodatkowo lunche, u nas kolacja jest wieczorem. W Polsce kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. 

Towarzystwo podczas kolacji jest niezwykle istotne, ale "kolacjować" można także w samotności - i jak tłumaczyła Małgorzata Minta, może to być równie przyjemne. - Otoczka wokół stołu jest równie ważna jak to, co się na nim pojawia. Wszystko zależy od naszego nastawienia. Równie satysfakcjonujący jak kolacja w gronie bliskich i przyjaciół może być posiłek w samotności, w dresie, pod ciepłym kocem - opowiadała. Zdaniem gościa Czwórki na kolację warto jeść ulubione dania, by przyjemnie zakończyć dzień. - Jeśli nie mamy siły i czasu na gotowanie, można zamówić posiłek na wynos. Chodzi o to, by się zrelaksować i odpocząć po dniu pełnym obowiązków. 

Posłuchaj
08:58 minta_PR4_AAC 2022_11_18-08-35-44.mp3 O wyjątkowych pomysłach na kolację mówi Małgorzata Minta (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka) 

Dlatego w swojej książce gość Czwórki poleca dania "pyszne, ale nie czasochłonne" i "takie, których nie da się zepsuć". Dowiemy się m.in., jak przygotować bruschetty z pieczoną papryką, kukurydzę z masłem limonkowym albo carbonarę z paloną brukselką.

- Absolutnie niezbędne o tej porze roku jest risotto, czyli totalnie komfortowe jedzenie. Świetnym, otulającym i rozgrzewającym daniem jest też polenta, czyli kaszka kukurydziana podana w sposób wytrawny - z oscypkiem. Kremowa, ale jednocześnie z pikantnym, charakternym akcentem z sera owczego. Postawiłabym też na makarony - wyliczała Małgorzata Minta. - Do moich przepisów można dodawać coś od siebie, nawet warto je modyfikować. Chciałam zachęcić do wejścia do kuchni i sprawdzenia, czy pichcenie posiłków nie okaże się dla nas swoistą terapią manualną i dobrym sposobem na relaks. 

Posłuchaj także:

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Marta Zinkiewicz

Gość: Małgorzata Minta (autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór")

Data emisji: 18.11.2022

Godzina emisji: 8.15

kd/kor

Czytaj także

Złota owsianka podbija sieć. "Idealne śniadanie na jesienny czas"

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2022 10:38
Aby uzyskać taką potrawę wystarczy w rondelku na oleju kokosowym albo maśle podgrzać łyżeczkę kurkumy i szczyptę pieprzu. Sprawdzamy jak smakuje "złota owsianka".
rozwiń zwiń