Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2020 11:40
Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej.
Audio
  • Naleśniki francuskie - historia i sposob przyrządzania (Nie na-żarty/Czwórka)
Crpes suzette
Crêpes suzetteFoto: Alphonsine Sabine/Shutterstock.com

We Francji naleśniki wywodzą się z tzw. biednej kuchni. Były bazą dla wszystkich dodatków Zuzanna Wąsowska

Ciasto "na oko"

 - Ja robię je trochę "na oko", co znaczy, że nie dodaję wszystkich składników na raz - zdradza Zuzanna Wąsowska. - Biorę trzy jajka, trochę mąki, trochę cukru, trochę mleka i wszystko to mieszam trzepaczką, a potem w zależności od potrzeb, dodaję więcej danego składnika. W tym samym czasie wrzucam na patelnię kawałek masła i czekam, aż się rozpuści na wolnym ogniu. Kiedy trochę ostygnie, dodaję je do ciasta i zaczynam smażyć.   

Francuzi smażą crêpes na specjalnych urządzeniach w kształcie walca. W domu można je przygotować na patelni z cienkim dnem.

Posłuchaj
granola 1200.jpg
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"

Sekret tkwi w maśle

Francuzi tak bardzo kochają to danie, że 2 lutego obchodzą Narodowy Dzień Naleśnika. Mówi się też, że każde domostwo ma swój "sekretny" składnik, który dodaje się do ciasta. Może to być woda różana, starta skórka pomarańczy czy rum. - Podstawą jest jednak roztopione masło, które sprawia, że crêpes są aksamitne. To chyba ich największy sekret - mówi znawczyni kuchni francuskiej z Bistra La Cocotte. - Można też rozcieńczać mleko wodą albo dodawać same żółtka. 

Flagowy deser w ogniu

Naleśniki można jeść na słodko, na słono lub w wersji wytrawnej. We Francji szczególnie popularne są te w wersji crêpes suzette, czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. - To flagowy deser Francuzów. W zasadzie nic w nich nie ma, a zachwycają bogactwem smaku - przyznaje rozmówczyni Mateusza Kulika. - Crêpes suzette podawane są w trójkątach, podlewane alkoholem np. koniakiem i flambirowane, czyli podpalane specjalnym palnikiem.  

Zobacz
shutterstock arepa wenezuela 1200.jpg
Mąka kukurydziana, woda i sól. Śniadanie po wenezuelsku

Wszystkie twarze naleśnika

Historia naleśnika sięga czasów starożytnych - po raz pierwszy opisał go w IV wieku p.n.e. Kratinos z Aten. Natomiast do rozsławienia tego dania w świecie przyczyniła się w XVI wieku Katarzyna Medycejska. Smakosze powinni spróbować także meksykańskiej tortilli, którą przyrządza się z mąki kukurydzianej.  

Przepis na ciasto naleśnikowe:

  • mąka pszenna
  • jajka
  • mleko
  • woda (może być gazowana)
  • masło

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Zuzanna Wąsowska (Bistro La Cocotte)

Data emisji: 13.06.2020

Godzina emisji: 17.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mąka kukurydziana, woda i sól. Śniadanie po wenezuelsku

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2020 08:00
W tamtejszej kuchni mieszają się smaki hiszpańskie, francuskie i włoskie, a także tradycje indiańskie i afrykańskie. A podstawą wszystkich posiłków jest arepa. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Philly cheesesteak. Sentymentalna kanapka z Pensylwanii

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2020 11:00
Filadelfia smakuje sandwichem hoagie, sosem serowym, stromboli, miękkimi preclami oraz cheesesteakiem. - Philly cheesesteak to klasyk fast foodu z Pensylwanii. Kanapka, która rozpływa się w ustach - mówi Alan Bochinski z Philly's Finest.
rozwiń zwiń