"Sekrety włoskiej kuchni". Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2020 16:38
Jak faszyzm walczył z makaronem? Dlaczego pizzę we Włoszech je się tylko z przyjaciółmi? O włoskiej kulturze jedzenia mówimy w programie Beaty Kwiatkowskiej.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: GANNA MARTYSHEVA/shutterstock.com

Właśnie zakończył się Festiwal Filmowy w Wenecji, w konkursie również startowali Polacy. Niestety duet Szumowska - Englert tym razem powrócili do kraju bez nagród, natomiast z pewnością zapamiętają smak włoskiej kuchni.

W związku z panującą pandemią, w tym roku na festiwalu przestrzegano reżimu sanitarnego. Ponoć w budynkach w których wyświetlano filmy i w których pracowali dziennikarze nie można było zjeść nawet kanapki. Za to poza pałacem festiwalowym, Wenecja pachniała włoską kuchnią i zachęcała do wspólnych biesiad. O jedzeniu również rozpisywała się prasa festiwalowa.

Posłuchaj

13:41 CZWORKA _sztuka_jedzenia_caly_13_wrzesień 2020.mp3 O sekretach włoskiej kuchni i książce pod tym samym tytułem rozmawiamy w audycji Beaty Kwiatkowskiej (Sztuka jedzenia/Czwórka)

We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. W książce poznamy Włochy od kuchni – od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia. Zaś potwierdzeniem, że mamy do czynienia ze sztuką jedzenia jest przedmowa napisana przez Umberto Eco. W księgarniach właśnie pojawiła się książka rosyjskiej tłumaczki, od dwudziestu lat mieszkającej we Włoszech, Eleny Kostioukovitch "Sekrety włoskiej kuchni”.

Z kim jeść pizzę

- Nie jest to książka kucharska, w tradycyjnym sensie tego słowa i raczej nie nauczymy się z niej gotować. Znajdziemy natomiast tutaj konteksty historyczny i polityczny oraz anegdoty. Z książki dowiemy się, na przykład, co to jest soffritto lub jak obrać karczocha - mówi tłumaczka i blogerka Natalia Mentrak - Ruda.

Znajdziemy tam rozdziały poświęcone oliwie, risotto, makaronowi i pizzy. - Rodzaje pizzy bardzo różnią się we Włoszech. Mamy pizzę neapolitańską z jej pilnie strzeżonym sekretami. Z drugiej strony mamy pizzę rzymską, która wygląda i smakuje zupełnie inaczej - tłumaczy gość audycji.

Czytaj także:

Autorka książki również skupia się nad tym o czym Włosi rozmawiają przy stole,  opisuje znaczenie dań i analizuje je w sytuacjach towarzyskich. Według niej, ristotto na przykład, nie ma uczuciowego potencjału. Jest daniem codziennym i można je zjeść z każdym. Natomiast pizzę we Włoszech je się tylko z przyjaciółmi - dlaczego? O tym i innych "smaczkach" w audycji.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Anna Tatarska (dziennikarka filmowa), Natalia Mentrak – Ruda (tłumaczka i blogerka)

Data emisji: 13.09.2020

Godzina emisji: 13.05

aw

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Francuskie rogaliki, pizza i hummus - zrób je w domu

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2020 13:40
Na czas izolacji wielu zrobiło duże zakupu. Czwórka proponuje, by polskie tradycyjne kluski i pierogi zastąpić kuchnią świata. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co usłyszymy, przykładając ucho do marchewki?

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2020 15:17
Beniamin Głuszek to artysta dźwiękowy, który wydobywa dźwięki z tego, co jadalne. W przeciwieństwie do znanej orkiestry warzywnej, Paprykalaby, nie "gra" na warzywach w sposób typowy. Umieszcza mikrofony kontaktowe w ich wnętrzu, dzięki czemu brzmią zupełnie inaczej. 
rozwiń zwiń