"Chrupiący pan" - jak przygotować pyszną kanapkę?

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2022 10:00
Croque Monsieur, czyli chrupiący pan, to - w opinii wielu - najlepsza kanapka świata. Podpowiadamy, jak przygotować ją samodzielnie.
Croque monsieur, czyli kanapki o nazwie Chrupiący pan
Croque monsieur, czyli kanapki o nazwie "Chrupiący pan"Foto: Shutterstock.com

Croque Monsieur to kanapka, która, według wielu, zrewolucjonizowała podejście do tematu śniadań. - To jest proste danie, które można łatwo zrobić, do jego wykonania używamy tylko trzech składników - mówi David Gaboriaud, francuski szef kuchni. - Nie wymaga za długiej obróbki termicznej. Po wykonaniu uzyskujemy pyszną przekąskę, którą można zjeść o różnych porach dnia i nocy.

Croque Monsieur

Do wykonania tego szybkiego dania potrzebujemy chleba tostowego, szynki wieprzowej i sera typu Gruyère lub innego żółtego. Może być krojony w cienkie plastry lub starty, żeby łatwo się rozpuścił pod wpływem ciepła.

Kroimy pieczywo tostowe, niektórzy pozbywają się twardszych skórek i pozostawiają sam miąższ. Smarujemy masłem, dzięki niemu kanapka jest bardziej chrupka - tłumaczy rozmówca Mateusza Kulika. - Wkładamy plastry szynki i trzemy ser, przykładamy drugą kromkę pieczywa tostowego i całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni w trybie góra-dół do zarumienienia. I tak uzyskujemy Croque Monsieur.


Wersja wzbogacona 

Kanapkę w wersji podstawowej można wzbogacić, dodając sos beszamelowy. To jeden z najpopularniejszych sosów kuchni francuskiej, który jest bazą dla wielu dań. Składa się z mąki, mleka i masła. Smarujemy nim wnętrze kanapki, a po jej zrobieniu również wierzch, dodając nieco startego sera. Można także na wierzchu położyć jajko sadzone. Wtedy otrzymamy kanapkę w wersji damskiej, czyli Croque Madame.

Do Croque Monsieur można użyć wielu innych składników, np. różnego rodzaju serów. Można także przygotować kanapkę w wersji wegetariańskiej, zamiast szynki dodając warzywa lub inne składniki. Możliwości i wariacji na temat kanapki jest wiele, sposób jej serwowania ogranicza tylko nasza wyobraźnia.


Źr. Youtube/PASCAL W DOMU! | Croque monsieur | Sprawdź odc. 51!

W opinii wielu Croque Monsieur to najlepsza kanapka świata. Dlaczego? - Jest to tak zwany francuski "comfort food" - w krótkim czasie, przy pomocy niewielu składników możemy uzyskać inny wymiar kanapki - wyjaśnia David Gaboriaud. - Kanapka jest ciepła, chrupka z ciągnącym serem, a połączenie smakowe to istny kosmos!

Posłuchaj
04:22 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - przepis na Croque Monsieur 16.09.2022.mp3 David Gaboriaud, francuski kucharz zdradza przepis na Croque Monsieur (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Marta Zinkiewicz

Materiał: Mateusz Kulik

Data emisji: 16.09.2022

Godzina emisji: 7.17

aw/kd

Czytaj także

Aromatyczny gulasz - jak przyrządzić przysmak węgierskiej kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2022 10:00
Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Rozgrzewa i zastępuje dwudaniowy obiad, ale przygotowywany i podawany jest w kociołku, jako danie jednogarnkowe.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Barszcz ukraiński - historia narodowej potrawy Ukrainy

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2022 15:30
- Jednego przepisu na barszcz ukraiński nie ma, a żeby powiedzieć o wszystkich wariantach, trzeba byłoby spędzić kilka dni - mówi w Czwórce Ihor Lylo, historyk z Uniwersytetu Narodowego im. Iwana Franki we Lwowie i dyrektor Instytutu Kuchni Galicyjskiej.
rozwiń zwiń