X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Polskie Radio Dzieciom

Czw. 7.00-10.00. Dziś bardzo tłusty "Poranek"

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2021 00:01
Tłusty czwartek, w wersji na słodko, istnieje dopiero od XVI wieku. Dawniej, Rzymianie obchodzili raz w roku tzw. tłusty dzień, w którym jadło się szczególnie mięsa, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. W ten sposób świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ale to nie koniec "tłustej kariery" pączka, bo po słoninie, mięsie czy boczku, kucharze przez wiele lat, "pakowali" mu do środka: orzeszki, migdały i inne łakocie, a na specjalne zamówienie, nawet pierścionki zaręczynowe!
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w Tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, czy jak dawniej mówiono zapusty. Skąd się wziął staropolski zwyczaj pieczenia i jedzenia pączków czy faworków? Jak powstają pączki? Co to jest chrust? Zapraszamy na smakowity Poranek w Polskim Radiu Dzieciom, gdzie w poszukiwaniu pączka – idealnego, poznamy jego - nie zawsze słodką historię.

Należy tylko pamiętać, o czym przestrzegał także Władysław Broniewski, że kiedy "w Tłusty czwartek się swawoli, później czasem brzuszek boli". 

Zapraszamy na tłusty "Poranek" w Polskim Radiu Dzieciom od 7.00 do 10.00>
Zaprasza Martyna Chuderska.

Każdego tygodnia Polskie Radio Dzieciom emituje ponad 130 premierowych audycji dla dzieci i rodziców, w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.

Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam!

Zobacz także